Українська демократія перестає бути "страшилкою" для росіян / УНІАН

Коли росіяни говорять про заздрість, вони відрізняють її умовний «чорний» і «білий» відтінок. Чорний з них – важке відчуття, схоже на ревнощі, яке робить людей ворожими. «Біла» ж заздрість – це все одно заздрість, але з привітальним відтінком. Мовляв: «Я визнаю ваше досягнення і хочу такого ж. І саме тому заздрю».

«Коли я сиділа в Москві у кафе зі своєю подругою в понеділок, вона розповідала мені про свою «білу» заздрість», - пише на сторінках Die Zeit оглядач Аліс Бота, описуючи свою російську подругу як політичного ліберала і представницю російської інтелігенції. Вона з тих, хто пам’ятає часи президентства Єльцина не лише як роки кризи, невиплат зарплат і гіперінфляції, а і як період надії. Однак, з часом росіянка досягла рівня, на якому її нічого не хвилює і не дивує.

Читайте такожAmerican Interest: Росія «холодно» привітала Зеленського, але він посміється останнім

Відео дня

Російські солдати вмирають на Сході України? Нема нічого дивного. За хімічною атакою в Солсбері стоїть російська розвідка? Це нікого не дивує взагалі. Росіян звинуватили у втручанні в президентські вибори у США? Та інші теж, напевне, це робили, але вони були більш вправними, ніж росіяни. В Єкатеринбурзі люди вийшли на протести проти новобудови, щоб захистити місцевий парк, а в Архангельську протестують проти сміття, яке привозять з Москви? Це нічого не змінить.

«А коли я розповідала їй про свої враження від виборчої кампанії в Україні, вона вже була переконана, що все закінчиться як завжди. Але тепер вона здавалася майже в ейфорії. Цілий день вона стежила за інавгурацією шостого українського президента Володимира Зеленського», - пише оглядач.

Більшість росіян добре знають про нього як про телевізійного актора. Його програми досить популярні. Кар’єра Зеленського почалася ще з КВК – комедійного змагання, започаткованого в часи СРСР, яке лишилося в ефірі після 1991 року. Команда Зеленського перемогла в 1997 році.

Читайте такожAtlantic Council: Заходу не варто зволікати з підтримкою України

«Нам кажуть постійно, що все розвалиться. Що «клоун» прийшов до влади. Але українці отримали повітря, щоб нарешті вдихнути! Вони щось змінили! Якщо чесно, то краще клоун, ніж КДБіст», - цитує слова неназваної росіянки німецька журналістка.

«Я щиро заздрю українцям», - знову і знову повторювала вона.

В день інавгурації Володимир Зеленський прийшов у парламент пішки, весело позуючи для селфі. Він насмілювався підійти близько до людей, зливаючись з ними. В парламенті він виступив з великою промовою, почавши зі слів, що президентом став не лише він, а кожен українець включно з тими, хто за нього не голосував. Він розпустив парламент і закликав депутатів скасувати свою недоторканність, звільнити Генпрокурора, міністра оборони й голову розвідки.

«Чи це велике шоу? Звісно! Це добре продумане шоу. Цей чоловік розуміє, як зробити картинку і розвагу. Однак, моя подруга розгубилася у своїх заздрощах», - пише німецька журналістка, нагадуючи про те, що в Україні олігархи досі мають серйозний політичний вплив і лише чекають, щоб знову вступити в гру. А перші призначення нового президента викликають певні занепокоєння.

Ті, хто стежив за російським державним телебаченням впродовж останніх тижнів, не могли ігнорувати лавину розгромних сюжетів про Україну. Численні програми говорили про те, що українські вибори точно будуть сфальсифіковані. А потім несподівано Володимир Зеленський переміг на той час чинного президента Петра Порошенка. Автор визнає, що її російська подруга – не пересічна росіянка. І її точка зору не відповідає поширеним думкам у російському суспільстві. Однак, вона не одна, хто заздрить Україні «білою» заздрістю.

Читайте такожNeue Zürcher Zeitung: Правда на боці України у конфлікті з Росією, але це поки не грає ролі

Російська газета «Ведомости» опублікувала редакційну статтю під заголовком: «Ми хочемо, як в Україні». Стаття вийшла після дебатів перед другим туром українських президентських виборів. Російські журналісти підкреслили, що «таке неможливо в Росії у будь-якому форматі». В новій редакційній статті видання написало, що Зеленський вже чимало зробив, щоб мати більш привабливіший вигляд, ніж Володимир Путін.

Інтернет був заповнений різними відео, в яких порівнювали українського президента і російського. Приміром, як Зеленський пішки йде через радісний натовп на інавгурацію, аплодуючи й сміючись. А Путін у свій час їхав на свою подібну урочисту подію самотньо в лімузині по безлюдних вулицях.

«Чи це викривлене і несправедливе порівняння? Можливо. Але це ще й інтерпретація двох десятиліть правління Путіна», - йдеться в статті.

Читайте такожNewsweek: Росія вигадала «русофобію», щоб дурити весь світ

Автор пригадує, як в Росії дуже часто чула від людей одну і ту ж фразу: «Від нас нічого не залежить». Мовляв, нічого не можна вдіяти. Можна лише спостерігати за роботою могутньої державної машини й не привертати до себе уваги, щоб не було проблем. З цієї пасивності випливає обіцянка стабільності. В Росії роками не проводилися потрібні реформи, неймовірна корупція процвітає, незалежних судів немає, економіка не модернізована, а реальні доходи населення постійно падають. Але за все це люди отримують так звану «стабільність».

Але і вона лише вдавана, вже давно перетворившись на параліч, легітимізований страхом. Як тільки демонстранти десь піднімають голову, вимагаючи змін, Кремль одразу вказує пальцем на Україну і найгірші сценарії: «Ви хочете таких умов? Хочете хаосу, революції й війни? Хочете, щоб у нас було, як в Україні?». Але разом з тим, росіяни обережно схиляються до відповіді: «Так».