Ілюстрація / REUTERS

В той час, як Росія добивається ослаблення НАТО, Євросоюзу і США, західному союзу демократій потрібно дати відсіч агресії Кремля. І місце, де потрібно це зробити – Україна. Про це заявив колишній посол США в Києві й директор Євразійського центру Atlantic Council Джон Гербст в Конгресі, виступаючи перед членами Комітету Сенату з питань закордонних справ.

Росія незаконно анексувала Крим на початку 2014 року, а потім розв’язала війну на Донбасі. І хоч західна підтримка Україні була суттєвою і важливою, за словами Гербста, вона «не була настільки гнучкою й ефективною, як варто було б», - йдеться в статті Atlantic Council.

Читайте такожThe Atlantic: Путін завжди хотів або «кишенькову» Україну, або нефункціональну

Відео дня

Колишній посол наголосив, що українська військова боротьба проти Росії заслуговує особливої підтримки Заходу.

«Київ зміг у битві загнати другу у світі військову силу у глухий кут», - пояснив Гербст, додавши, що на Донбасі розгорнуті зараз 2,5 тисячі російських солдатів, у розпорядженні яких – 450 танків і 700 одиниць артилерії. І хоч лінія фронту зникла з поля уваги міжнародної спільноти, там не було жодного мирного дня з моменту початку російської агресії навесні 2014 року.

«Понад 13 тисяч українців загинули на цій війні. Москва сподівається, що постійний тиск на Україну змусить її уряд відмовитися від побудови демократичного і відритого суспільства, орієнтованого на Захід. Поки що Кремль не досяг успіху», - сказав Гербст.

Він пояснив, що у Росії є серйозна слабкість на війні проти України. Тому що «російський народ чітко дав зрозуміти, що він не хоче, щоб російські війська воювали проти України».

«Це означає, що Володимиру Путіну доводиться приховувати втрати й тримати їхню кількість на найнижчому рівні», - пояснив екс-посол. А це означає, що Захід може допомогти українській армії зробити ціну подальшої агресії для російських сил надто високою для Кремля.

Читайте такожThe Guardian: Україна стала здоровою демократією, і Путіна це бісить

«Західна військова підтримка, особливо передові оборонні системи, такі як Javelin, звели до нуля російську перевагу в танках», - наголосив Гербст і похвалив адміністрацію Дональда Трампа за рішення передати протитанкові системи Україні.

За його словами, тепер Вашингтон повинен піти далі й забезпечити Київ прибережними радарами, швидкими бойовими катерами Mark V і протикорабельними ракетами Harpoon. З ними Україна зможе стримати провокації Кремля в морі. Колишній посол США також підкреслив, що санкції теж можуть бути дуже важливим інструментом для західних урядів, щоб приборкати Москву. Адже російська економіка слабка і залежна від експорту енергоносіїв. Через це вона дуже чутлива до економічного тиску. Досі запроваджені санкції Заходу скорочували щорічне зростання ВВП Росії на 1,5%.

Читайте такожAtlantic Council: У Заходу є 10 напрямків для роботи з Україною після виборів

Однак, на думку Гербста, санкції потрібно зробити більш суттєвою частиною американської політики. Адже після того, як Росія атакувала українські кораблі в Азовському морі у 2018 році, економічне покарання її за це з боку американського уряду наступило «надто запізно і було слабким». Тому екс-посол США підтримав законопроект «Про захист американської безпеки від агресії Кремля», який окреслює нові й потенційні санкції проти Росії, якщо вона продовжить втручатися у вибори в США, спробує закрити рух суден в Азовському морі чи продовжить кібератаки. Схвалення законопроекту «може зміцнити нашу політику санкцій». На додачу до цього Гербст закликав США зробити більше для того, щоб переконати європейських союзників, а зокрема Німеччину, відмовитися від проекту «Північний потік-2». Цей трубопровід дозволить Кремлю оминути в поставках газу Україну і дасть «геополітичний важіль вплину на країни в Східній Європі».

Читайте такожBloomberg: Суперечка України й Росії щодо транзиту газу може закінчитись кризою в Європі

Екс-посол США порадив Конгресу розглянути запровадження санкцій проти компаній, які надають ключову технічну допомогу в спорудженні «Північного потоку-2». Це може пришвидшити процес закриття проекту. Він додав, що нова західна допомога дуже важлива для України. Оскільки її новому президенту Володимиру Зеленському доведеться вести одразу дві битви.

«Зеленському потрібно здобути перемогу в одразу двох великих битвах: проти агресії Кремля і проти внутрішніх зацікавлених сторін, які блокують реформи. З допомогою з боку США і ЄС він може здобути перемогу на обох фронтах. Конгрес повинен продовжувати виконувати свою роль у забезпеченні підтримки», - наголосив Гербст.