REUTERS

Лідери держав та урядів країн-членів Європейського Союзу закликають Російську Федерацію повністю взаємодіяти зі Спільною слідчою групою, яка займається розслідуванням справи збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 у липні 2014 року.

Про це йдеться у висновках Європейської Ради в рамках саміту лідерів держав та урядів країн-членів Євросоюзу, який проходить у Брюсселі 20-21 червня.

"17 липня виповниться п'ять років з часу збиття літаку рейсу MH17, що забрало життя 298 осіб. Європейська Рада знову повторює свою повну підтримку усім зусиллям з метою встановлення правди, справедливості та відповідальності для постраждалих та їхніх найближчих родичів у відповідності з резолюцією 2166 Ради безпеки ООН", - заявляють лідери ЄС.

Відео дня

У цьому контексті Європейська Рада вітає оголошення Спільної Слідчої групи від 19 червня 2019 року, що у Нідерландах проти чотирьох осіб будуть розпочаті кримінальні переслідування.

При цьому лідери ЄС закликають Росію "повністю взаємодіяти з поточним розслідуванням і висловлюють свою повну довіру до незалежності і професіоналізму правових процедур, які доведеться здійснити у майбутньому".

Читайте такожNew York Times: Знищення MH17 - це профінансований Росією злочин

Як повідомляв УНІАН, 19 червня головний прокурор Нідерландів, голова міжнародної спільної слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться 9 березня 2020 року.

Першими чотирма підозрюваними у трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.