Українця у Польщі викинули помирати у лісі, і це вказує на велику проблему  / politeka.net

Кожен день сотні тисяч українців у Польщі ризикують життям, яке для польських працедавців варте менше, ніж штраф. «Деспотичні відносини полягають в тому, що один має владу над іншим, може йому наказувати, може його судити, карати й вигнати», - писав психолог Анджей Ледер, міркуючи про політичні відносини чи домашні ситуації. Але його опис ще краще підходить залежності між власником і працівником малих польських фірм. А особливо, якщо той працівник приїхав з України.

Про це пише Gazeta Wyborcza, додаючи, що покарання за нелегальне працевлаштування іноземця – це штраф від однієї до 30 тисяч злотих.

«Стільки могла б заплатити власниця підприємства з виробництва трун, якби виявилося, що вона взяла на роботу «по чорному» 36-річного Василя Чорнея. Але навіщо ризикувати отриманням штрафу, якщо можна вивезти люди при смерті (чи мертву) в ліс, а його колегам наказати мовчати?», - пише видання.

Відео дня

В українця без батька лишилося троє дітей. Власниця польської фірми опинилася під арештом. За ненадання допомоги й неумисне заподіяння смерті їй загрожує п’ять років за ґратами. Це не перша така історія.

Читайте такожНімеччина посилює боротьбу з нелегальним працевлаштуванням

Минулого року ще один бізнесмен не викликав швидку допомогу для української працівниці, у якої стався серцевий напад. Замість цього він завіз її на автобусну зупинку. Причина та ж сама: жінка працювала нелегально, а її працедавець боявся штрафу. Суд визнав, що польський бізнесмен поставив під загрозу здоров’я жінки. Але поляка виправдали, тому що він був «зразковим громадянином і керував фірмою, яка активно розвивалася». Суд другої інстанції нещодавно змінив цей вирок і постановив повторно розглянути справу.

Згідно з оцінками, більше мільйона українців заповнюють прогалини на польському ринку праці. З них кілька сотень тисяч можуть працювати нелегально. А це означає, що кожного дня сотні тисяч людей ризикують своїм життям, яке для польських працедавців коштує менше, ніж штраф.

«Оскільки співчуття бракує, лишається лише кидати за ґрати бізнесменів, які «динамічно розвиваються»», - пише видання.