Екіпажі літаків повідомляли про перешкоди в роботі GPS в районі Бен-Гуріона / фото flickr.com/andynash

Росія може нести відповідальність за збої в роботі системи GPS в районі аеропорту імені Бен-Гуріона в Тель-Авіві.

Про це повідомляють ізраїльські ЗМІ з посиланням на свої джерела, пише Бі-Бі-Сі.

Про перешкоди, які створюють труднощі для польотів протягом останніх трьох тижнів, напередодні повідомило управління аеропортів Ізраїлю.

Відео дня

Як повідомило радіо "Галей ЦАХАЛ", підпорядковане Армії оборони Ізраїлю, його джерела припускають, що проблема може бути викликана засобами радіоелектронної боротьби, які Росія застосовує в Сирії або Середземному морі.

Про те ж пише газета "Гаарец" із посиланням на висновки комплексу ізраїльських спецслужб.

Російський посол в інтерв'ю "Галей ЦАХАЛ" назвав припущення про причетність Росії "фейк-ньюс". Такий же коментар агентство РИА Новости отримало від джерела в російських дипломатичних колах.

Напередодні в управлінні аеропортів Ізраїлю заявили, що отримали від екіпажів літаків безліч повідомлень про перешкоди в роботі GPS в районі Бен-Гуріона. Водночас відомство запевнило, що вжило заходів, щоб забезпечити безпеку польотів.

Читайте такожForeign Policy: Росія постійно дурить GPS для "захисту" Путіна

Як зазначає газета "Гаарец", система GPS використовується для навігації в повітряному просторі Ізраїлю, а також під час зльоту й посадки. Джерело видання зазначило, що пілоти також можуть використовувати альтернативні навігаційні системи.

Восени минулого року на перебої в роботі GPS під час навчань НАТО скаржилися Норвегія і Фінляндія. Їх влада також пов'язувала проблеми з діями російських військових.

Радіосигнал із супутників системи GPS можна заглушити більш потужним сигналом станції перешкод, або, як відбувається в більш складних і сучасних системах радіоелектронної боротьби, його можна підмінити своїм, помилковим сигналом.

Як пише "Бі-Бі-Сі", Росія в останні роки вкладає великі кошти в системи радіоелектронної боротьби, в арсеналі країни є як прості "глушилки", так і більш складні системи, здатні "відправити" приймач GPS в точку з іншими координатами.

Так, у 2016 році в Москві користувачі навігаторів звернули увагу на те, що в районі Кремля їхні прилади стали показувати місцеперебування в районі аеропортів. Тоді експерти припускали, що таким чином спецслужби запобігали використанню дронів над стратегічними об'єктами.

Раніше УНІАН повідомляв, що Пентагон у рамках розвитку космічних військ США займеться розробкою альтернативних систем глобального позиціонування і навігації, які будуть використовуватися там, де не працює супутникова система GPS.