Туск наголосив, що було погоджено кандидатури двох жінок і двох чоловіків на чотири ключові посади в ЄС / wikipedia.org

Кандидатуру міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Ляєн на посаду президента Європейської комісії має затвердити Європейський парламент.

Про це сказав президент Європейської Ради Дональд Туск на прес-конференції в Брюсселі, що транслювалася на сайті Євроради.

Зокрема, він наголосив, що сьогодні на зустрічі лідерів держав та урядів країн - членів Європейського Союзу було погоджено "увесь пакет" кандидатур на найвищі посади в інституціях Європейського Союзу перед першої сесією нового складу Європейського парламенту.

Відео дня

Туск нагадав, що п'ять років тому знадобилося три місяці, щоби дійти згоди щодо кандидатур, хоча деякі лідери держав все ще не погоджувалися з певними кандидатурами.

Читайте такожКраїни ЄС визначилися, хто очолить Єврокомісію

Він наголосив, що було погоджено кандидатури двох жінок і двох чоловіків на чотири ключові посади в ЄС.

"Ми запропонували Урсулу фон дер Ляєн на посаду наступного президента Європейської комісії і висунули (номінували) Крістін Лагард кандидатом на посаду президента Європейського центрального банку. Ми обрали Шарля Мішеля наступним президентом Європейської Ради, а також висунули Жозепа Борреля Фонтельєса кандидатом на посаду високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки", - наголосив Туск.

У цьому зв'язку він заявив, що тепер Європейський парламент повинен розглянути кандидатуру міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Ляєн на посаду президента Європейської комісії. "Якщо вона буде обрана, вона стане першою жінкою, яка очолюватиме Європейську комісію", - сказав Туск.

Міністр оборони Німеччини на посаді президента Єврокомісії має замінити Жан-Клода Юнкера.