Російська армія переживає більше аварій, ніж будь-яка інша / vk.com/Коммунальный Мост

Прикрі інциденти стаються в армії кожної країни. Але у Збройних силах Росії, вочевидь, таких прикрих випадків значно більше. За словами експерт CNA Джеффрі Едмондса, за цим стоїть певна тенденція.

Як пише Business Insider, Едмондс раніше був аналітиком ЦРУ і членом Національної ради безпеки США. Він вважає, що проблема в одній згубній комбінації. Росія часто поєднує бажання йти на ризик із застарілою військовою інфраструктурою, яка просто не може витримати таку культуру. Таким чином, з’являється небезпечне середовище, в якому катастрофи стають більш вірогідними.

Читайте також"Бумеранг за Україну": генерал озвучив три версії причин вибухів на арсеналі в Росії

Відео дня

Впродовж останніх тижнів багато людей загинули або отримали поранення через різні інциденти в російській армії. Серед таких аварій була пожежа на секретній субмарині, вибух складу боєприпасів на військовій базі, а також вибух ракетного двигуна на випробувальному полігоні.

Першого липня 14 російських моряків загинули, коли пожежа почалася на таємній субмарині під назвою «Лошарик». Це судно було розроблене для збору розвідувальних даних, а також могло знищити чи заблокувати міжнародні підводні кабелі. Аварія на «Лошарику» була найгіршою з 2008 року, коли 20 моряків і цивільних загинули на борту атомної субмарини «Нерпа». Цій трагедії передувала інша гучна катастрофа, яка сталася з підводним човном «Курск» у 2000 році. Тоді загинули 118 членів екіпажу. І це лише кілька гучних аварій на російських субмаринах з початку століття.

«Застарілий російський флот загалом пережив значно більше операційних інцидентів, ніж будь-який інший «великий» флот», - каже колишній офіцер американської розвідки А. Д. Бейкер.

Читайте такожARS Technica: Росія використовувала субмарину «Лошарик» для привласнення Арктики

Російські ВМС втратили свій єдиний авіаносець «Адмирал Кузнецов» минулої осені, коли важкий кран пробив діру в його корпусі. А єдиний сухий док, здатний розмістити судно для ремонту, був затоплений через раптову відмову електропостачання. Навіть коли «Кузнецов» був на ходу, його постійно супроводжували буксири на випадок аварії.

Втім, катастрофи стаються не лише у ВМС Росії. Видання нагадує і про вибух складу з артилерійськими снарядами на військовій базі в Сибіру, через який одна людина загинула і ще десяток були поранені. А потім через кілька днів після того на випробувальному полігоні на півночі Росії вибух ракетного двигуна вбив двох і поранив шістьох людей.

«Росія намагається змусити свою застарілу інфраструктуру досягти паритету зі США», - каже Едмондс.

«Вони штовхають флот і армію до виконання завдань певним чином, який часто за межами безпечного зважаючи на застарілість обладнання й інфраструктури», - додав він.

Читайте такожВибух на полігоні в Росії: ядерний центр назвав імена загиблих

Водночас, за його словами, існує «культура агресивності й готовності до ризиків». Свідченням цього стала низка небезпечних маневрів у небі й на морі, виконаних впритул до військових США.

«В російській армії існує культура ризику, якої немає в США. Ніхто не дозволить американському пілоту пролетіти низько над російським кораблем. Кар’єра такого пілота швидко закінчиться», - додав Едмондс.