США й Україна можуть позбавити Кремль можливості шантажувати країни газом / фото УНІАН

Підготовка до саміту «Україна-США» в розпалі. Тож саме час запропонувати певний порядок денний для зустрічі президентів Володимира Зеленського і Дональда Трампа, а також їхніх команд. Звісно, українські потреби більші, ніж американські. Але Київ має можливості просувати регіональні рішення для Східної Європи, які пішли б на користь інтересам, окресленим адміністрацією Трампа.

Про це в статті для Atlantic Council пише незалежний консультант і колишній науковий співробітник Військового коледжу Збройних сил США Стівен Бланк.

Читайте такожТрамп про Зеленського: Думаю, він домовиться з президентом Путіним (відео)

Відео дня

У найближчому майбутньому Україні знадобиться пряма військова допомога Америки у формі продажу зброї й прямих інвестицій за межами тиску і заохочень щодо проведення реформ. Зокрема, Києву знадобляться американські вкладення в енергетичний і оборонний сектори. Таким чином, пріоритетом для української делегації у Вашингтоні стане розблокування 115 мільйонів доларів, які Конгрес виділив Україні для купівлі військової техніки. Служба управління і бюджетування наразі блокує ці продажі, але це ніяк не виправдано.

Зеленський і його міністри повинні переконати Трампа покінчити з цим блокуванням якомога швидше. Завдяки цьому фінансуванню Україна зможе купити додаткові протитанкові ракети Javelin і системи для боротьби з російськими засобами електронної війни. Це надзвичайно важливо, зважаючи на те, що Москва втричі збільшила кількість своїх військ поблизу України й на її окупованих територіях.

Читайте такожAtlantic Council: У Трампа є 10 причин приїхати в Україну

Але окрім цього, Україна повинна отримати від Вашингтона засоби для нарощення сили в морі, зокрема, сухопутну зброю для стримування морських загроз з боку Росії. Українським ВМС потрібні протикорабельні можливості, а також нові кораблі, які американська сторона може продати або обміняти на право використовувати енергетичні поклади в українських територіальних водах (щось подібне на програму ленд-лізу в часи Другої світової війни). Українські моряки повинні взяти під своє керування два військових катери, які базуються в Балтиморі, коли закінчать тренування з управління цими машинами.

США також повинні розглянути можливість передати Україні засоби боротьби з субмаринами Росії, які можуть бути використані для знищення українських інсталяцій і цілей. Нарешті, потрібно зробити все необхідне, щоб підвищити якість оборонного істеблішменту в Україні до рівня НАТО, інтегрувати його з діями альянсу настільки, щоб до членства був невеликий крок. Водночас, блок повинен збільшувати свою присутність в Чорному морі.

Читайте такожPolitico: Євросоюз бореться з "Північним потоком-2" і водночас захищає його від США

Київ і Вашингтон можуть налагодити навіть більш вигідну співпрацю у сфері енергетики. Україна повинна розширити можливості для іноземних і американських фірм у сфері розробки нафтових і газових покладів в українській акваторії й на суходолі. Наразі Київ щороку добуває 12 мільярдів кубометрів газу, споживаючи при цьому 33 мільярди кубометрів. Експерти ж вважають, що кращий менеджмент може зробити Україну енергетично самодостатньою і навіть перетворити її в експортера.

Розвиток внутрішніх українських можливостей і мереж трубопроводів і приєднання їх до систем Східної Європи збігається з інтересами США у поставках енергоносіїв європейським клієнтам, щоб позбавити Москву можливості використовувати енергію в якості зброї. В обмін на угоди в оборонній сфері Київ може запропонувати американським компаніям контракти на розробку нових покладів і побудову трубопроводів для нових енергоресурсів, які Росія не контролює.

Вашингтон також повинен заохотити регіональні організації, такі як «Тримор’я», збудувати трубопроводи, які будуть пролягати з півдня Балтії й будуть сполучені зі східно-західними лініями, які вже існують. Цю мережу також потрібно з’єднати з системами України. Таким чином, американський експортний газ може бути доставлений прямо в Україну або ж українську продукцію можна буде транспортувати на європейські ринки.

Читайте такожAtlantic Council: Україна з допомогою США може перемогти Росію через одну слабкість

Це бачення збігається з інтересами США у розширення енергетичного експорту в Європі, а також з українською зацікавленістю в більшій інтеграції з регіональними європейськими інститутами безпеки. Такий план також суттєво скоротить здатність Москви використовувати газ в якості важеля впливу проти України й інших країн Східної й Центральної Європи.

Окрім того, Україна повинна використати свої чудові відносини з Туреччиною, щоб запропонувати рішення для труднощів, які блокують потік газу зі Східного Середземномор’я. Адже Анкара успішно блокує будь-яку розробку чи поставки енергоносіїв у Європу. Київ може запропонувати збудувати трубопровід з регіону в Туреччину, звідки лінія буде продовжена до грецьких нових терміналів і Східної Європи. Там «труба» приєднається до мережі, збудованої «Тримор’ям» за допомогою США. Цей проект може принести абсолютно новий ресурс на ринок і скоротити напругу в Східному Середземномор’ї.

Ці нові енергетичні джерела, а також експорт США можуть ефективно захистити Україну від російських газових ігор і водночас зміцнити її зв’язки з іншими країнами Центральної й Східної Європи. Задум принесе вигоду як Києву, так і Вашингтону.