Ілюстрація / REUTERS

У Нідерландах депутати нижньої палати парламенту висловилися за розслідування ролі України в справі про збиття літака рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року.

Відповідну ініціативу, висунуту соціалістами і партією "Християнсько-демократичний заклик", ввечері у вівторок, 1 жовтня, підтримали депутати від усіх представлених в парламенті партій, в тому числі правлячих, пише DW.

Депутати хочуть з'ясувати, чому Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій, повідомила нідерландська мовна асоціація NOS, що входить в систему суспільного мовлення Нідерландів.

Відео дня

Тим часом міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок стримано відреагував на заклик парламентаріїв. Урядовець заявив, що уряд не бачить необхідності в проведенні подібного розслідування. Він зазначив, що таке розслідування - непросте завдання, оскільки буде потрібне і сприяння Росії, "бо йдеться й про її повітряний простір". Однак Блок запевнив, що не заперечує проти збору фактів для вивчення можливості проведення розслідування.

Депутат від християнських демократів Кріс ван Дам висловив думку, що зволікати з проведенням розслідування не можна. "Час минає, спогади стираються, факти втрачаються. Ретельне розслідування про причини того, чому повітряний простір над Східною Україною не було закрито, важливе не тільки для встановлення факту відповідальності держави. Воно важливе для родичів загиблих. Важливо дізнатися, чи можна було запобігти тому, що трапилося, зрозуміти, що сталося. Йдеться і про справедливість, а також і про те, щоб зробити висновки на випадок нових аналогічних ситуацій", - пояснив ван Дам.

Читайте такожНідерланди попросили Росію посприяти в розшуку Цемаха для допиту

***Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» має розпочатися 9 березня 2020 року.