Reuters

В понеділок 7 жовтня президент Росії Володимир Путін святкував день народження. І вірогідно в цей день він отримав дві зовнішньополітичні перемоги від США в подарунок. Адміністрація Дональда Трампа нещодавно ухвалила два зовнішньополітичних рішення, від яких, на думку конгресменів від обох партій, виграє лише Росія.

Про це пише Business Insider, нагадуючи, що президент Дональд Трамп оголосив про рішення вивести тисячу солдатів США з півночі Сирії. Цей крок не просто поставив під загрозу курдів, які були союзниками американської армії у війні проти «Ісламської держави». Він також став ознакою перемоги групи ворожих країн, серед яких і Росія.

«Передчасне виведення військ США з Сирії піде на користь лише Росії, Ірану й режиму Башара Асада», - сказав лідер більшості в Сенаті республіканець Мітч МакКоннелл.

Відео дня

«Це підвищить ризик того, що «Ісламська держава» й інші терористичні організації перегрупуються», - додав він.

Читайте також"Турецький В'єтнам": ЗМІ пророкують нову затяжну війну на Близькому Сході

Тим часом, лист від голови комітету з закордонних справ у Палаті представників Еліота Енджела викрив намір адміністрації Трампа вивести США з Угоди про відкрите небо. Це угода про військову прозорість, участь в якій беруть зараз 34 країни включно з Росією. Енджел, який входить до Демократичної партії, зауважив, що ці домовленості грають особливо важливу роль «у перевірці, щоб Росія не пішла на подальшу агресію проти України».

Видання зупиняється на кожному з рішень більш детально. Виведення військ з Сирії пішло на користь Туреччині, Ірану й «Ісламській державі». Однак, цим скористається і Росія, яка стратегічно підтримувала режим сирійського диктатора Башара Асада, зокрема за допомогою своїх ВПС. Втручання Росії у сирійську війну було здебільшого обслуговуванням власних інтересів. Оскільки так Кремль намагався посилити свій вплив на світовій арені, а також перевірити свою армію й нову зброю.

Директор RAND в Центрі глобальних ризиків і безпеки Ендрю Параіліті пояснив інтереси Росії в сирійській війні, розбивши їх на три головні причини. По-перше, Кремль допомагає союзнику, по-друге, воює з тероризмом, а по-третє – кидає виклик глобальній ролі США. На додачу Росія керує військовою базою в Тартусі. І це єдина її база за межами території колишнього СРСР. Виведення військ США з Сирії зараз дасть Росії більший контроль над регіоном, а також вручить їй важіль впливу на країни, які добиваються завершення конфлікту.

Читайте такожBusiness Insider: Військові літаки Росії підійшли впритул до Аляски

«Якщо хтось хоче вести переговори про кінець війни, він не зможе ігнорувати погляди Росії на те, як вона повинна закінчитися», - сказала професор з міжнародних відносин Лондонської школи економіки Маргот Лайт.

Вона додала, що головне для Путіна – показати, що Росія – велика сила, з якою доведеться рахуватися.

Тим часом, демократ Енджел відправив свій лист раднику Трампа з національної безпеки Роберту О'Браєну щодо можливого виходу США з Угоди про відкрите небо. Документ передбачає, що країни-учасниці домовленостей зобов’язані за 72 години попереджати про спостережний політ над територією іншої держави. А остання повинна дати відповідь в межах одного дня.

Росія і США конфліктували через угоду, звинувачуючи один одного в обмеженні польотів. Сенатор Том Коттон навіть закликав американську сторону відмовитися від домовленостей, тому що Росія не допускає літаки до Калінінградської області. А тим часом балтійський анклав стає все більш мілітаризованим. Енджел визнав усі ці занепокоєння. Однак, він наголосив, що вони «не дотягують» до рівня порушення угоди.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

Виконавчий директор Асоціації контролю озброєнь Деріл Кімболл не бачить ніякої користі від того, що США вийдуть з Угоди про відкрите небо.

«Це не дає жодних можливостей, які нам були заборонені. Це також не позбавить Росію інформації, яку вона може й так зібрати за допомогою своїх супутників. Угода зміцнює впевненість. І це особливо важливо для наших союзників у Європі, особливо в часи зростання напруги між США і Росією», - пояснив експерт.

Якщо США вийдуть з домовленостей, це може ще більше ускладнити діалог з Росією і підірвати спроби європейських союзників Америки, таких як Україна, які намагаються стримати агресивний Кремль.