Президент РФ Володимир Путін / Фото: REUTERS

Коли президент США Дональд Трамп наказав вивести американські війська з північно-східної Сирії, він підставив американських союзників курдів під бійню, яку влаштували сили Туреччини. В курдів не було вибору, окрім як шукати захисту в Росії й сирійського режиму, які до того були ворогами. 

Це призвело до того, що президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган приїхав вчора на чорноморський курорт в Сочі на переговори з Володимиром Путіним, - пише The Times. Ця зустріч може покласти кінець турецькому вторгненню, але ціна буде дуже висока для регіону і світу. Режим Башара Асада зміцниться, а Росія закріпить свій підйом як глобальна дипломатична й військова сила.

Читайте такожRzeczpospolita: Росія і Туреччина хочуть показати, що вони знову стають імперіями

Відео дня

Минуло всього п'ять років з тих пір, як президент США Барак Обама різко, але точно назвав Росію "регіональною державою". Він зробив це у відповідь на незаконну анексію Криму і розв'язання російської війни проти України. З тих пір російська влада постійно зміцнювалася і завдавала шкоди безпеці Заходу. Кремль втручався у президентські вибори в США у 2016 році. Він віддав наказ застосувати хімічну зброю в британському місті в 2018-му, а потім захистив виконавців від правосуддя. Він розширив війну проти України, незаконно захопивши її військові кораблі з моряками. Росія поширювала брехню про країни Заходу через свої пропагандистські канали RT i Sputnik. Крім того, вона намагалася розширити свій вплив у Південній Америці й Африці.

Але найбільш руйнівною серед глобальних авантюр Росії The Times вважає військове втручання у громадянську війну в Сирії. Російські війська прийшли на сирійську територію нібито для боротьби з "Ісламською державою". Але насправді її мотивом було зберегти деспотизм Башара Асада. Те, що адміністрація Трампа кинула курдів під потяг, дало Путіну дипломатичну можливість закріпити владу Асада, а також виставити Росію в ролі "чесного посередника".

Читайте такожBusiness Insider: Путін задарма отримав у Сирії все, про що мріяв

"Може здатися, що сподівання на кінець сирійської війни навіть на умовах Путіна - це акт простого гуманізму. Але серед цих умов атаки режиму Асада на провінцію Ідліб, яка досі лишається в руках опозиції. Це відбувається з надзвичайною жорстокістю і масовими жертвами серед мирного населення. Дуже вірогідно, що почнеться ще одна хвиля кризи біженців, яка пошириться через турецький кордон", - йдеться в статті.

Завершення війни в Сирії домінує в близькосхідній дипломатії. Вочевидь, Захід двічі програв у вирішенні цієї проблеми, дозволивши Путіну нарощувати вплив на Туреччину через продаж ракет С-400 і будівництво першої атомної електростанції. А через те, що західна дипломатія охоплена хаосом, навіть традиційні союзники США, такі як Ізраїль і Саудівська Аравія, почали долучатися до зусиль Путіна, націлених на те, що зробити Росію глобальним гравцем.

"Трамп дуже помиляється, коли розглядає альянси як угоди, а не як об'єднання на основі спільних цінностей. В вакуум, породжений західними розколами, Путін увів російську військову силу й ідеологічну переконаність. Розхитана російська економіка може не витримати цей експансіонізм. Але до того часу шкода вже буде завдана", - пише The Times.