Росія не зможе обійтися без українського транзиту / фото gazprom.ru

Завершення побудови сумнівного газопроводу «Північний потік-2» гарантоване. Данія дала «Газпрому» дозвіл на будівельні роботи у своїх територіальних водах. Однак, переможцями в ситуації все одно стали Україна й США.

Про це пише Die Welt. Вашингтон не зміг досягти своєї першочергової мети, яка полягала в тому, щобзупинити будівництво «Північного потоку-2». Втім, американській адміністрації вдалося затягнути реалізацію проекту на стільки, щоб в України з’явилася важлива перевага на переговорах з Росією про продовження транзиту газу.

Дія чинної угоди добігає кінця 31 грудня 2019 року. Без додаткових домовленостей «Газпром» не зможе виконувати свої зобов’язання перед клієнтами в Західній Європі. Тому російська компанія з усіх сил намагалася добудувати «Північний потік-2», щоб у неї до кінця року з’явився альтернативний маршрут. Але «Газпром» зазнав невдачі в цьому.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Завдяки «Північному потоку-2» Путін зможе вхопити Європу за горло

Видання пише, що в водах економічної зони Данії потрібно прокласти ще 147 кілометрів трубопроводу. А оскільки російська сторона будує одразу дві нитки, ця цифра подвоюється і перевищує 300 кілометрів труби. З середньою швидкістю три кілометри на день «Газпрому» знадобиться ще близько 100 днів за завершення «Північного потоку-2». Крім того, доведеться витратити якийсь час на експлуатацію в тестовому режимі.

Таким чином, у російської сторони після завершення договору з Україною не буде іншого вибору, як підписувати нові домовленості.

«Тому на переговорах Київ може добитися кращих умов щодо терміну й вартості транзиту газу. Тим самим була досягнута друга мета американського уряду: стабілізація України», - йдеться в статті.

Читайте такожPolitico: Євросоюз бореться з "Північним потоком-2" і водночас захищає його від США

Видання зауважує, що перевагу України зафіксувала і незалежна експертна оцінка в Німеччині щодо переходу на альтернативні джерела енергії. В доповіді команди експерта з економіки довкілля Андреаса Лешеля вказано, що на транзит газу припадає лише 4% від доходів України. В цей час, експорт енергоносіїв становить 40% від доходів Росії. Якщо звернути увагу на цей критерій, то асиметрія стає очевидною. Відсутність нового договору про транзит газу вдарить більше по Москві, ніж по Києву.