REUTERS

Той факт, що два найбільших скандали президенства Дональда Трампа пов'язані з Росією й Україною, які зараз в стані конфлікту, може здатися дивною випадковістю. Але все більше речей свідчать, що це зовсім не так.

Частина документів справи про втручання Росії у американські вибори, яку вів спеціальний прокурор Роберт Мюллер, була опублікована у минулі вихідні. Вони вказують на те, що теорію змови щодо України пропагували двоє помічників Трампа, які стали центральними фігурами російської справи. Це Пол Манафорт і Майкл Флінн. Цю історію також підживлював партнер Манафорта Костянтин Кілімнік, - пише Washington Post.

Трійця постаралася, щоб переконати Трампа в тому, що все, у чому звинувачують Росію в контексті виборів 2016 року, насправді нібито зробила Україна. Хоча розвідка США і Мюллер спростували це. Трамп і його особистий адвокат Рудольф Джуліані з того часу намагалися змусити Київ розслідувати ці звинувачення. Їхні зусилля включали навіть блокування військової допомоги на сотні мільйонів доларів і зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Вірогідна вимога обміну політичними послугами тепер в центрі процедури імпічменту, запущену Палатою представників.

Відео дня

Для резюме варто зазначити, що троє названих чоловіків мають сумнівні зв'язки з Росією. Двоє з них, а саме Манафорт і Флінн, засуджені злочинці. А ще один, Костянтин Кілімнік, в статусі обвинуваченого. Але Трамп до цього часу намагається довести їхню теорію.

Читайте такожТрамп ненавидів Україну з початку своєї президентської каденції - WP

Колишній член виборчої команди Трампа Рік Гейтс сказав слідчим, що трійця підсунула українську теорію змови американському президенту. Згідно з документами Мюллера, Гейтс розповів, що "Флінн твердо наполягав на непричетності Росії до зламу". Він говорив Трампу, що розвідка США "не здатна це з'ясувати". У свою чергу, Манафорт говорив, що хакерську атаку на поштовий сервер Демократичної партії, "найвірогідніше, влаштували українці, а не росіяни". Гейтс сказав, що Манафорт "повторив" цю теорію за Кілімніком, який також вважав, що атака "могла бути проведена російськими оперативниками в Україні".

Розслідування Мюллера показало, що Кілімнік, який був партнером Манафорта в Україні, весь цей час підтримував зв'язок з російською розвідкою. Йому оголосили обвинувачення. Хоча Кілімнік перебуває за межами США і притягнути його до суду поки не можливо. Втім, він не єдиний, у кого є сумнівні зв'язки з Росією.

Колишній голова виборчого штабу Трампа Пол Манафорт більше десяти років підтримував зв'язки з російськими корисними інтересами. Він отримав майже 13 мільйонів доларів від проросійської партії в Україні. New York Times писало в липні 2017 року, що Манафорт також заборгував проросійським колам в Україні 17 мільйонів доларів. Він і Гейтс вели бізнес з російським олігархом Олегом Дерипаскою, який подав на них у суд і вимагав повернути 19 мільйонів. Є докази, що в 2006 році Манафорт підписав контракт з Дерипаскою на 10 мільйонів доларів на рік. За ці гроші американець повинен був добитися чогось, що б "добре послужило уряду Путіна". Інші докази вказують на те, що Манафорт взяв у Дерипаски 10 мільйонів в борг.

Читайте такожWashington Post: Тиск на Україну почався за довго до розмови Трампа з Зеленським

Зв'язки Флінна з Росією скромніші. Але він ухвалив низку дивних рішень. В 2013 році, будучи головою військової розвідки в адміністрації Барака Обами, він став першим чиновником США, який відвідав ГРУ. Флінн потім хотів запросити офіцерів російської розвідки в США і дотримувався цього плану навіть після того, як Росія анексувала Крим. Залишивши посаду в адміністрації Обами, в 2015 році Флінн сидів поруч з Володимиром Путіним на вечірці російського пропагандистського телеканалу RT. За це він отримав 45 тисяч доларів. Того року росіяни заплатили йому ще 23 тисячі.

На початку 2017-го Флінн не довго був радником Трампа з національної безпеки. Він збрехав віце-президенту Майку Пенсу і слідчим про розмову з російським послом Сергієм Кисляком, стверджуючи, що не обговорював санкції США проти Росії під час перехідного періоду. Цього вистачило, щоб Генпрокурор США Саллі Єйтс застерегла Білий дім, що Флінн уразливий перед російським шантажем. Згодом, його визнали винним у брехні слідству.

Читайте такожТрамп і його оточення понад 100 разів контактували з Росією до інавгурації - NYT

В підсумку один з двох чоловіків, яких звинуватили у зв'язках з Росією, збрехав слідчим про свої контакти з російськими інтересами і зіграв важливу роль у переконанні Трампа, що Росія не втручалася у вибори в 2016 році. Замість цього ці чоловіки вказали пальцем на російського ворога - Україну. Трамп вчепився за цю теорію і просуває її вже три роки. Зараз ця безпідставна вигадка поставила його під загрозу імпічменту. Зважаючи на те, що метою Росії завжди було дестабілізувати Захід, а не підтримувати Трампа, вона, вочевидь, отримала більше, ніж сподівалася.