Східні німці досі не відчувають себе повністю інтегрованими із Заходом / Flickr/Gavin Stewart

Діані Леманн було шість років, коли Берлінська стіна була повалена. Вона пригадує, що приблизно через місяць її сім’я переїхала в Баварію на своєму східнонімецькому автомобілі Trabant, щоб випробувати дивну нову свободу, яку їм вручили.

Отримавши 50 доларів «привітальних грошей» від уряду ФРН на витрати, батьки повели Діану в магазин іграшок. Але це було для неї занадто. Вдома на Сході вона б обирала лише між м’якою іграшкою коричневого чи сірого кольору. А тут вибір був дуже широкий, кольори були яскраві, а від вогнів захоплювало дух, — пише Bloomberg. Сім’я вийшла з крамниці, маючи в кишені майже всі свої гроші. Але це був лише початок шоку.

Читайте такожThe Economist: Східна Європа здебільшого задоволена прогресом після падіння СРСР

Відео дня

Для більшості аутсайдерів об’єднання Німеччини було історичним успіхом. Комуністичні охоронці, які відкрили ворота на Захід рівно 30 років тому, допомагали покінчити з Холодною війною й поширити демократію в Східній Європі. Але стрибок в капіталістичну реальність за одну ніч був жорстоким.

Тисячі компаній були закриті, ще тисячі були продані. А понад три мільйони людей втратили роботу. Леманн, яка зараз працює депутатом національних зборів у Тюрингії, каже, що в дитинстві не знала нікого, кого б оминули наслідки.

«На Заході дуже мало розуміють, якою була трансформація для людей на Сході», - каже вона, проходячи повз будинок соціалістичних часів, у якому зростала у роки після об’єднання.

На тлі битви між глобалізацією й популізмом, яка триває в усіх куточках західного світу, ці старі шрами східних німців знову в полі зору. Рівень безробіття поступово зрівнявся із західним. В жовтні він складав лише 6,1% у порівнянні з 4,6% у західній Німеччині. Але зарплати досі на 20% нижчі, ніж у західних федеральних землях. Відтік робочої сили одразу після об’єднання швидко лишив на Сході постаріле суспільство з підозрами, що воно потрапило в пастку й опинилося не на тому боці в історичному процесі.

Читайте такожШоколатьє відтворює 6-метровий мур до річниці повалення Берлінської стіни (відео)

Раннє покоління східняків бачили, як радянська армія розбирала їхні заводи й переправляла всю техніку в СРСР, в той час як Захід активно відбудовували завдяки грошам «Плану Маршалла». Нинішнє ж покоління бачить, як мільярди євро течуть в банки Франкфурта, на рахунки уряду Греції. Біженці з Сирії прибувають. А 1,5 трильйона євро, витрачені на відбудову східнонімецької економіки, вичерпались. Цього року уряд скасував так званий податок солідарності, провівши тим самим риску під зусиллями з перебудови.

В США Дональд Трамп проголосив, що «Америка перш за все». Тим часом, прихильники Brexit у Лондоні й націоналісти в Будапешті розривають ЄС кожен зі свого кінця. На тлі всього цього багато східних німців відчувають, що уряд їхньої країни надто швидко кидається на допомогу іноземцям, а їх лишає позаду.

Минулого місяця на місцевих виборах у федеральній землі Тюрингія права радикальна партія «Альтернатива для Німеччини» отримала 23% голосів, подвоївши свої сили й заблокувавши законодавчу владу. Соціал-демократи, до яких входить і Леманн, опинилися аж на четвертому місці з лише 8% голосів.

Читайте такожDie Welt: Угода Гітлера зі Сталіним досі розділяє Європу, і Україна – одна з жертв

«Такі тенденції існують в усьому світі»,  - сказав історик зі Східного Берліна Ілько-Саша Ковальчук, який написав книгу про об’єднання Німеччини.

«Але вони розвиваються швидше й драматичніше у Східній Німеччині», - додав він.

Впродовж останніх 15 років у східних німців була Ангела Меркель, яка закінчила факультет фізики за соціалістичного режиму і стала канцлером об’єднаної Німеччини. Вона була символом того, що східні погляди представлені на найвищому рівні. Але цей розділ історії от-от закінчиться. Меркель відходить від битв щоденної політики. А її міністри все більше нехтують її авторитетом під кінець кар’єри канцлера. На заході своєї роботи Меркель дедалі більше здається бляклою. В приватних розмовах вона говорить своїм соратникам про сумніви щодо наступних поколінь німецьких лідерів. На її думку, світ зануриться у ще більший хаос, коли вона піде з посади.

Бйорн Хокке, лідер «Альтернативи для Німеччини» в Тюрингії, — втілення страхів Меркель. Він заявляв, що Німеччина «скалічена» своєю звичкою вшановувати пам’ять жертв нацистських злочинів. А меморіал Голокосту неподалік Бранденбурзьких воріт в Берліні він назвав «пам’ятником ганьби». Його партія стала найбільш популярною серед виборців до 45 років. А це ті, хто виріс в об’єднаній Німеччині.

Читайте такожHandelsblatt: Холодна війна між США і Китаєм може розчавити Європу

Але є й інший бік Східної Німеччини. Леманн розповідає, що в комуністичних житлових комплексах люди об’єднувалися й допомагали один одному. Цей дух лишився навіть після падіння режиму. Коли її батьки втратили роботу на заводі з виробництва лінз Carl Zeiss, Леманн часто лишалася сама. Її батько намагався збудувати кар’єру звукорежисера, подорожуючи по Європі. Але зрештою він опинився на роботі в місцевому супермаркеті.

«Ми працювали так само тяжко, як і люди на Заході. В нас були й розумні люди», - каже Анжеліка Спірк, мати Леманн, яка змогла влаштуватися на стабільну роботу в лікарні.

«Я рада, що все вийшло саме так. Але я не хочу, щоб хтось відрізав моє минуле», - додала вона.

Леманн розповіла, що в дитинстві поверталася зі школи, готувала собі обід, робила домашнє завдання, а сусіди приглядали за нею. Саме це, на її думку, сформувало її політичні погляди.