REUTERS

Лідери країн НАТО, грунтовно посварившись під час ювілейного саміту під Лондоном, оголосили за його підсумками, що альянс як і раніше єдиний і, зокрема, вже владнав конфліктне питання про план оборони країн Балтії та Польщі.

Читайте такожСтолтенберг пояснив посилення інтересу НАТО до військового потенціалу Китаю

"Сьогодні ми домовилися про затвердження оновленого плану щодо країн Балтії та Польщі, - оголосив після саміту генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг. - Я вітаю це рішення, яке демонструє, що ми здатні рухатися вперед, оновлювати і переглядати наші позиції, включаючи плани оборони країн Балтії та Польщі".

Відео дня

Як повідомляє Бі-бі-сі, перед самітом Туреччина погрожувала заблокувати прийняття цього плану у відповідь на те, що США і інші союзники відмовлялися визнати терористами і ворогами альянсу курдські Загони самооборони в Сирії. Анкара називає їх терористами, але для міжнародної коаліції на чолі з США вони були головними союзниками у війні з екстремістськими угрупованнями.

Як пояснили дипломати балтійських країн, у випадку з планами НАТО в Балтії та Польщі йшлося про технічне питання: це рутинне оновлення переліку військових заходів, і поки не затверджено нову редакцію плану, просто діє стара.

Тим не менше цей спір мав велике політичне значення, і Йенс Столтенберг сказав, що його розв'язання демонструє єдність альянсу.

По ходу дводенної зустрічі в місті Вотфорд під Лондоном, присвяченій 70-річчю заснування НАТО, лідери країн альянсу - насамперед президенти США і Франції Дональд Трамп і Еммануель Макрон - публічно і емоційно сперечалися і про дії Туреччини в Сирії, і про стратегічні цілі альянсу, і про збільшення військових асигнувань європейських країн.

Ці політичні суперечки, втім, дещо затіняють факт, про який говорить багато політиків і військових альянсу: воєнна машина НАТО, незважаючи на дискусії і несподівані твіти президента Трампа, продовжує справно функціонувати і розвиватися, і в тому числі зміцнюється східний фланг.

"Знаєте, я політик, і я звик, що мене критикують за гарні слова при відсутності змісту. Так от в НАТО все навпаки, - сказав напередодні журналістам Йенс Столтенберг. - У нас погані зовнішні симптоми, зате дуже гарний зміст. І це прекрасно".

Еммануель Макрон, який наробив галасу своїми словами про "смерть мозку" НАТО, сказаними в інтерв'ю журналу Economist на початку листопада, на саміті продовжив розвивати цю тему.

У тому інтерв'ю президент Франції говорив, що європейські країни НАТО повинні переосмислити роль альянсу, "повернути собі військовий суверенітет", а також, залишаючись твердими в питанні про Україну, відновити стратегічний діалог з Росією.

Комі того, Макрона дуже турбують неузгоджені з союзниками дії Туреччини в Сирії - і про це він знову заговорив на саміті під Лондоном.

"На жаль, у нас немає єдиного визначення тероризму. Я дивлюся на Туреччину - вони зараз воюють з тими, хто бився пліч-о-пліч з нами проти ІДІЛ. І в деяких випадках вони співпрацюють з тими, хто пов'язаний з ІДІЛ. І це - стратегічне питання! Якщо ми будемо дискутувати про те, скільки ми платимо, не маючи чітких визначень щодо такої ситуації - це несерйозно! Несерйозно по відношенню до наших солдат, несерйозно по відношенню до наших народів!" - сказав Макрон журналістам.

Турки звинувачення у співпраці з ІДІЛ з обуренням відкинули.

Дональд Трамп сказав, що говорити про "смерть мозку" НАТО було з боку Макрона вкрай неввічливо. "Огидна заява по відношенню до 28 країн, включаючи їх самих", - сказав президент США і відразу, без паузи, заговорив про те, що у Франції велике безробіття, що Франція хоче обкласти податком американські інтернет-компанії, а він, Трамп, за це хоче запровадити мита на французьке вино.

Раніше слова Макрона про військовий суверенітет розкритикували деякі європейські політики, в тому числі керівництво Німеччини: всі вони заявили, що блок НАТО був і буде основою європейської безпеки.

Дональд Трамп "на полях" саміту окремо зустрівся з Ердоганом. Про зміст і підсумки півгодинної зустрічі сторони не розповіли нічого, крім того, що вона пройшла в конструктивній атмосфері".

На "сімейному фото" після закінчення саміту Ердоган став у середині першого ряду поруч з Трампом.

На кожному офіційному і неофіційному зльоті лідерів НАТО в останні три роки, після обрання Дональда Трампа, гостро постає питання про розмір військових асигнувань. Президент США постійно повторює, що європейці "недоплачують" за забезпечення своєї безпеки, покладаючись на США з їх гігантським військовим бюджетом.

До цього саміту, втім, емоції трохи вщухли.

Перед зльотом в Лондоні генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг відрапортував, що за підсумками цього року вже вісім країн альянсу, крім США, доберуться до наміченої планки військових витрат в 2% від ВВП, а загальний ріст асигнувань всіх європейських країн НАТО і Канади за останні три роки склав $130 млрд на рік.

Дональд Трамп у своєму твіті під час саміту більш-менш коректно переказав це повідомлення Столтенберга і заявив, що це - великий прогрес.

Країни НАТО в 2014 році, після анексії Росією Криму і задовго до обрання Трампа, пообіцяли один одному в наступні десять років "прагнути наблизитися" до рівня військових витрат у 2% ВВП. Але більшість з 29 союзників підвищує військові асигнування так повільно і неохоче, що вже зараз майже напевно можна сказати, що цілі до 2024 року вони не досягнуть - якщо не трапиться нічого екстраординарного.

До того ж президент Франції Еммануель Макрон тепер закликає НАТО насамперед визначитися зі змістом і цілями, а вже потім дискутувати про те, скільки треба витрачати на досягнення цих цілей. Про це Макрон говорив і на саміті під Лондоном.

Франція при цьому майже виконує прийняте в 2014 році зобов'язання - вона витрачає на армію 1,84% ВВП. Іспанія, Бельгія і Люксембург, наприклад, не дотягують і до одного відсотка.