Ілюстрація / REUTERS

До Барселони з 2016 по 2017 роки перед референдумом про незалежність Каталонії подорожували щонайменше троє співробітників Головного розвідувального управління Росії.

Про це йдеться у спільному розслідуванні іспанської газети El Pais, міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat та Civic Media, передає Громадське.

Так, згідно з розслідуванням йдеться про трьох співробітників секретного "підрозділу 29155" ГРУ РФ - Дениса Сергєєва, Олексія Калініна і Михайла Опришка.

Відео дня

Читайте такожІспанія розслідує вплив Росії на каталонців настрої

Сергєєв відвідав Барселону кілька разів, інколи він використовував інше прізвище (Федотов) для прикриття. Його останній візит датується від 29 вересня 2017 року, це за два дні до референдуму про незалежність Каталонії.

14 грудня 2016 року, Олексій Калінін, який вважається найактивнішим співробітником ГРУ РФ, (використовуючи ім'я Олексія Нікуліна) прибув до Барселони через місяць після прибуття Сергєєва. Згідно з отриманою інформацією, Калінін був помічений не тільки в Європі, але й у Китаї, Туреччині, Ізраїлі та Дубаї.

Третій ймовірний російський шпигун Михайло Опришко прибув до Барселони у грудні 2017 року, після того як 27 жовтня іспанський уряд запровадив у Каталонії пряме правління у відповідь на схвалення декларації про незалежність місцевим парламентом. Нині невідомо скільки часу сам Опришко провів в Іспанії.

За словами співрозмовників в іспанських дипломатичних колах, уряд Іспанії вже давно підозрював російське втручання у внутрішні справи країни.

«З весни 2018 року та після справи Скрипалів, британська й американська розвідки надали інформацію про декілька дестабілізаційних кроків, які робили росіяни на Заході, зокрема що стосується Іспанії то їхня увага була зосереджена саме на Каталонії», — заявив співрозмовник.

Читайте такожВ Іспанії заарештовано українця і росіянина у зв'язку з каталонською кризою

Нагадаємо, 1 жовтня 2017 року в Каталонії відбувся невизнаний центральною владою референдум про незалежність від Іспанії. Більшість голосів жителі Каталонії віддали на референдумі за відділення від Іспанії, проте результати голосування не визнала жодна країна світу.

11 жовтня тодішній голова уряду Каталонії Карлос Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку.

27 жовтня Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії, застосувавши статтю 155 Конституції - в регіоні ввели пряме управління. Після цього Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії. Пучдемон і низка лідерів Каталонії залишили країну.

14 жовтня 2019 року деяких лідерів Каталонії іспанський суд засудив до 9-13 років в'язниці. Це призвело до масових акцій протесту в регіоні.

Міжнародний ордер на арешт Пучдемона Верховний суд Іспанії видав 14 жовтня. Пучдемон здався бельгійській владі 18 жовтня.

18 жовтня президент Каталонії Жоакім Торра заявив, що буде домагатися нового референдуму про незалежність.