Дональд Трамп / REUTERS

Якщо за нещодавньою хакерською атакою проти газової компанії з України стоять військові Росії, на що вказують докази, тоді президент Дональд Трамп несе за це певну відповідальність. Зв’язок між ним і хакерами не прямий. Немає ніяких доказів, що Трамп чи хтось з його помічників знав щось про цю конкретну атаку.

Але президент США постійно заохочував іноземні країни втручатися в американські вибори проти його опонентів. І, здається, саме це й відбулося зараз, - пише New York Times. Нікого не повинно дивувати, що інші країни роблять саме те, до чого їх закликав Трамп. Це складна історія, тому варто її розбити на кілька років.

По-перше, New York Times цього тижня повідомив, що хакери російської армії намагалися зламати систему української газової компанії Burisma, на яку працював Гантер Байден, син колишнього віце-президента США.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Після війни в Україні кібершпигунів у світі побільшає

«Експерти кажуть, що час й масштаби атаки вказують на те, що росіяни напевне шукали потенційні принизливі матеріали про Байденів. Таку ж інформацію Трампа хотів отримати від України, коли тиснув на неї з вимогою почати розслідування проти Байдена й Burisma, запустивши ланцюг подій, які призвели до його імпічменту», - писало видання.

По-друге, у Володимира Путіна є причини вірити, що Трамп справді хоче, щоб він втрутився у виборчу кампанію 2020 року. Адже чинний президент США публічно заохочував Росію вплинути на вибори в 2016-му. Після того, як американські служби безпеки викрили російські дії, Трамп відкинув ці висновки й почав повторювати відверто брехливі заперечення Путіна. Російський президент – не дурень. Він без сумніву зрозумів, що рішення американського президента повторювати його брехню – це сигнал підтримки російських дій.

Читайте такожNew York Times: У Трампа всі дороги ведуть в Москву

По-третє, Трамп особливо чітко дав зрозуміти, що хотів би, щоб країни, такі як Китай і, звісно ж, Україна, облили брудом Байдена, який найвірогідніше стане кандидатом в президенти від демократів. Сигнал іноземним лідерам чіткий: можна завоювати прихильність президента США, якщо виставити Байдена в поганому світлі.

«Просто зараз ми стали свідками того, що буває, коли президент США ігнорує закон й національні інтереси заради власної виголи. Лідери в інших країнах включно з такими ворожими до американських інтересів, як Росія, помічають це й діють відповідно», - пише видання.