Ангела Меркель / REUTERS

Канцлер ФРН Ангела Меркель виступила за подвійну стратегію НАТО щодо Росії на тлі нової ситуації у сфері безпеки в Європі.Читайте такожМеркель про Донбас: спочатку перемир'я, потім – політична частина "Мінська-2"

Як повідомляє Deutsche Welle, у щотижневому відеозверненні в суботу, 6 травня, Меркель зазначила, що анексія Криму і конфлікт на сході України викликали занепокоєння у країн Балтії та Польщі, а ситуація в Молдові викликає питання у Румунії та Болгарії.

Відео дня

За словами канцлера, цим країнам було важливо, щоб НАТО відреагувала на події і, приміром, направила війська до країн Балтії. "Німеччина завжди дуже уважно стежила за тим, щоб, з одного боку, демонструвати готовність до захисту всій території Альянсу, а з іншого - не обривати переговорного контакту з Росією", - сказала Меркель.

Вона наголосила, що всі заходи вживаються таким чином, щоб не порушувати Основоположного акту НАТО-Росія і забезпечити подальшу роботу Ради НАТО-Росія.

Канцлер також виступила проти дроблення єдиної зони відповідальності НАТО, щоб за безпеку в Америці відповідали США і Канада, а в Європі - тільки європейські партнери. Вона відзначила, що Альянс має у всіх своїх аспектах і місіях виступати як єдина організація. "Ми повинні мати можливість діяти і спільно, ми повинні мати можливість проводити спільні маневри", - пояснила федеральний канцлер.

При цьому Меркель спростувала думку про те, що з 2014 року НАТО знову зосередила більше уваги на захисті території країн - членів Альянсу, і в цьому зв'язку нагадала про місію НАТО в Афганістані.