Федеральний апеляційний суд визнав, що потенційний кандидат в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп не має права на недоторканність від федерального судового переслідування.

Чому це важливо і навіщо приймати рішення по, здавалося б, очевидному питанню - межах політичної недоторканості глави держави?

"Авторитаризм і його метастази передаються повітряно-крапельним, а іноді й візуальним шляхом"

Відео дня

Річ у тім, що авторитаризм і його метастази передаються повітряно-крапельним, а іноді й візуальним шляхом. Після зустрічей із Сі, Кімом та Путіним, надивившись на всіх їх паради, захват та обожнювання зі сторони підлеглих, а також на абсолютний контроль над ситуацією, Трамп і собі захотів так. Причому, чиї б мемуари ви не взяли – Болтона (Джон Роберт Болтон – політик-республіканець, дипломат, екс-радник президента США з національної безпеки), Комі (Джеймс Брайан Комі – колишній директор Федерального бюро розслідувань США, звільнений Трампом у травні 2017 року), чи когось з апарату, - всі спогади вказують на те, що Трампу це сподобалося і він тижнями (!) роздумував, як би класно було ввести щось подібне і в Америці.

"Після зустрічей із Сі, Кімом та Путіним, надивившись на всіх їх паради, захват та обожнювання зі сторони підлеглих, а також на абсолютний контроль над ситуацією, Трамп і собі захотів так"

Саме тому його заяви останнього місяця про те, що "жоден президент в історії не міг бути ефективним, бо в нього були обмеження, і лише повний імунітет дозволив би президенту дійсно працювати", не мають нас дивувати. Додайте сюди ще й зізнання (непряме, звісно) його адвоката про те, що Трамп розглядав можливість застосувати спецпризначенців "Дельта" проти політичних опонентів…

"Зараз Дональд Трамп по всіх своїх справах намагається посилатися на "абсолютний імунітет", як на свою останню лінію захисту"

Тому рішення суду, яке створило правильний прецедент, є вкрай своєчасним і вкрай потрібним. Зараз Дональд Трамп по всіх своїх справах (проти нього порушено щонайменше чотири кримінальні справи - окрім епізоду з Капітолієм, спроба сфальсифікувати результати президентських виборів 2021 року, незаконне зберігання секретних документів та підкуп порноактриси Стормі Деніелс напередодні президентських виборів 2016 року; також Трамп відбивається від низки цивільних позовів, де йому не загрожує в’язниця, але є ризик втратити частину статків) намагається посилатися на "абсолютний імунітет", як на свою останню лінію захисту. Але тепер це вже буде в рази складніше.

Олександр Краєв, директор програми "Північна Америка" Ради зовнішньої політики "Українська Призма"