Днями українські військові знайшли на покинутих позиціях росіян 60-мм міни, ймовірно, виготовлені в Китаї. 

За першою версією, снаряди були поставлені з Китаю напряму до Російської Федерації. Але в такому випадку Китай би порушив антиросійські санкції. До того ж, ця країна вже є одним з найбільших торгівельних партнерів США та Європи. Навіщо країні з другою економікою в світі вплутуватись в авантюру з постачанням зброї Росії? Це виглядає вкрай нелогічно.

Іноді Китай може демонструвати американцям здатність вести власну політичну лінію та відстоювати свої позиції. Згадати хоча б нещодавнє "китайське попередження" під час візиту Ненсі Пелосі до Тайваню. Але заходити у проблематику російсько-української війни китайцям скоріше не вигідно, адже поразка російських окупантів у цій війні є очевидною. Ба більше, у випадку постачань зброї Росії, Китай також ризикує опинитись під санкціями. 

Відео дня

Армія РФ має два основних калібри артилерійської зброї

З іншого боку, чи легко "покарати" країну, яка так інтегрована у світову економіку? Приводом для застосування санкцій проти Китаю могли б стати хіба що дуже великі обсяги постачання зброї: тисячами тонн боєприпасів. Коли ж мова йде про знайдені 60-мм міни — це не дуже схоже на серйозні поставки. Армія РФ має два основних калібри артилерійської зброї. Мова про 122-міліметрові гаубиці ("Д-30" та "Гвоздика") та 152-міліметрові гармати ("Акація", "Гіацинт", "Мста-С"). Окрім того, у росіян є серйозна 203-мм гаубиця "Піон". Коли ж мова йде про 60-мм боєприпаси, очевидно, це суто міни для мінометів з радіусом завдання ударів до 3-4 кілометрів. Не більше.

За іншою версією, міни могли потрапити до Російської Федерації з Китаю через Північну Корею, яка, за даними американської розвідки, вже почала поставляти російським окупантам боєприпаси. Проте більш логічно, що ці снаряди були напряму поставлені КНДР росіянам. Північна Корея дуже мілітаризована країна. Чи має вона потужності для виробництва снарядів або їх зберігання? Так.

Поставки окупантам снарядів іноземного виробництва вказують на те, що в Росії починається справжній голод боєприпасів

Проте мова не може йти про великі поставки. Адже від Північної Кореї до окупованої території України не менше 7-8 тисяч кілометрів. Багато снарядів літаками на такі відстані не завезеш - це було б занадто дорого. Тож, на мій погляд, Північна Корея могла здійснити для росіян якісь невеликі поставки снарядів у вигляді хіба кількох ешелонів. Та навряд чи такі корейські поставки стануть масовим явищем. Й вони не зможуть переломити хід війни.  

Таким чином, щоб точно сказати, хто міг виробляти подібні 60-міліметрові міни, слід чітко розрізняти китайські та корейські ієрогліфи. Але навіть не вдаючись у цю дискусію, можемо зробити головний висновок: поставки окупантам снарядів іноземного виробництва вказують на те, що в Росії  починається справжній голод боєприпасів. І це зовсім не дивно.

Росія вже приречена на поразку у війні. Питання лише в тому, як скоро вона настане

До вересня росіяни наводили на українські позиції велетенські артилерійські вогневі вали, використовуючи від 45-ти до 60-ти тисяч снарядів на день. Виробляти ж росіяни можуть лише до 120 тисяч снарядів на місяць, а цього, при таких вогневих валах, вистачає лише на дві доби.

Таким чином, російським окупантам вже почало бракувати основного — боєприпасів, адже ця війна на 95% є війною артилерії. 

Відомо, що на момент початку повномасштабного вторгнення, загальні запаси снарядів усіх калібрів в Росії складали приблизно 15 мільйонів одиниць. Зараз ворог використав вже більше половини запасів, в межах 8 мільйонів одиниць. 

Поки що цей "голод боєприпасів" не такий вже потужний, щоб говорити про припинення роботи артилерії противника. Але поступово кількість обстрілів повинна зменшитись. 

Росія вже приречена на поразку у війні. Питання лише в тому, як скоро вона настане. 

Петро Черник, військовий експерт