Країни Південної півкулі змогли уникнути подвійної пандемії грипу і COVID-19 / REUTERS

Зима добігає кінця в Південній півкулі. І багато країн, серед яких ПАР, Австралія й Аргентина, зіштовхнулися з доволі приємним сюрпризом. Виявилося, що їхні заходи, націлені проти коронавірусу, заблокували й сезонний грип.

Але немає гарантії, що Північна півкуля теж зможе уникнути подвійної пандемії. Сезон грипу наближається, хоча коронавірус досі лютує, - пише Associated Press.

"Цей сезон може виявитися найгіршим з точки зору охорони здоров'я. Тому що COVID-19 і грип будуть поширювати одночасно. Але не виключено, що це буде й один з найкращих сезонів грипу за всі часи", - сказав директор Центру контролю й профілактики захворювань США доктор Роберт Редфілд.

Читайте такожBloomberg: Вихід Європи з карантину був помилкоюЧиновники США у сфері охорони здоров'я закликають американців робити щеплення від грипу цієї осені. Щоб лікарні не були перевантаженими в разі початку подвійної пандемії. Також стає зрозуміло, що маски, уникання натовпів й дотримання дистанції - це заходи безпеки, які стосуються не виключно COVID-19.

"Вони спрацюють проти будь-якого респіраторного вірусу", - сказав Редфілд.

Зазвичай ПАР доводиться мати справу з поширенням грипу під час зими в Південній півкулі, яка триває з травня до серпня. Цього ж року Національний інститут інфекційних захворювань ПАР не виявив жодного випадку. І це безпрецедентно. Закриття шкіл, обмеження зібрань і заклики носити маски й мити руки "відправили грип в нокаут", - сказала голова інституту Шеріл Коен. Вона додала, що це не лише врятувало багатьох людей від загибелі через грип, що відбувається щороку, а й також "звільнило ресурси лікарень для лікування пацієнтів з COVID-19".

В Австралії національний департамент охорони здоров'я повідомив лише про 36 лабораторно підтверджених смертей від грипу. І це за період з січня до середини серпня. Для порівняння, минулого року таких жертв було 480.

"Найбільша заслуга тут належить соціальному дистанціюванню", - сказав експерт з інфекційних захворювань Сіднейського університету доктор Роберт Буй.

Читайте такожNew York Times: Щоб жити в світі з коронавірусом, доведеться вчитися ризикуватиЗа 8 місяців поточного року 24 мільйони людей у світі заразилися коронавірусом. Більше 810 тисяч людей загинули. Щороку мільйони людей хворіють на грип. Тож були побоювання, що ці пацієнти посилять тиск на лікарні, завантажені людьми з COVID-19. Але ще в лютому і березні, коли глобальне поширення коронавірусу тільки було визнане, багато країн у Південній півкулі почали готуватися до подвійної епідемії. Навіть коли довелося запроваджувати карантин для боротьби з коронавірусом, вони почали в останній момент проводити щеплення від грипу.

"Ми зробили більше щеплень від грипу, ніж будь-коли. Приблизно в чотири рази більше", - сказав фармаколог з Йоганнесбургу Джако Хавенга.

Однак, успіх країн Південної півкулі не означає, що така ж доля чекає восени і взимку Північну півкулю. На відміну від південних сусідів, США і країни Європи не запроваджували дуже жорсткий карантин. Більше того, вони ослаблюють обмеження й готуються відкрити школи попри те, що COVID-19 досі поширюється. А холодні місяці, які супроводжуються поширенням грипу, вже не за горами. Центр контролю й профілактики захворювань США ставить за мету провести вакцинацію від грипу хоча б для 65% дорослого населення. Зазвичай такі щеплення робить половина дорослих американців.

Як не допустити посилення пандемії COVID-19 через епідемію грипу?