Ілюстрація \ REUTERS

Під час першої хвилі захворювання COVID-19 в Китаї реальних випадків зараження могло бути в чотири рази більше, ніж було вказано на 20 лютого в офіційних зведеннях китайської влади.

Читайте такожВООЗ повинна підтримати міжнародне розслідування щодо коронавірусу з Китаю – прем'єр Австралії

Така думка наводиться в дослідженні, проведеному вченими з Гонконгу і опублікованому в журналі The Lancet, передає kommersant. В період з 15 січня по 3 березня китайська влада сім разів змінювала визначення випадків захворювання - набір стандартних критеріїв для визначення наявності хвороби на основі клінічних або лабораторних даних. Ці визначення, з кожним разом стаючи все точнішими, завдавали «значного впливу» на те, скільки випадків розглядалося саме як зараження коронавірусом. На думку гонконгських учених, якби з самого початку використовувалося те визначення, до якого китайська охорона здоров'я дійшла до кінця лютого, картина із захворюваністю була б зовсім іншою. Тобто на 20 лютого в Китаї було б 232 тис. хворих, а не 55,5 тис., як зазначається в офіційних даних китайської влади.

Відео дня

За весь час епідемії в Китаї зареєстровано понад 83 тис. випадків інфікування коронавірусом, померло 4646 людей. У світі підтверджені 2,6 млн випадків COVID-19, померло 183 тис. осіб, одужали 714 тис.