У Гаазі триває судовий процес стосовно чотирьох обвинувачених у справі МН17 / фото REUTERS

Понад 300 родичів пасажирів рейсу MH17, які загинули внаслідок збиття літака Boeing над Донбасом, прагнутимуть отримати відшкодування від чотирьох обвинувачених у цій справі, що розглядається в Нідерландах.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це сьогодні в суді заявили адвокати, які представляють родичів жертв катастрофи.

За словами захисника 450 членів родин загиблих Петера Лангстраата, 316 з них планують вимагати компенсацій, розмір яких поки не уточнюється, 76 осіб хочуть скористатися правом виступити під час судового процесу.

Відео дня

Претензії ще не були направлені до суду, тому що юристи просять суд визначити, закони якої з країн – Нідерландів чи України – застосовуватимуться у питанні відшкодування. Рішення щодо компенсацій залежатимуть від того, чи будуть обвинувачені визнані судом винними у збитті літака рейсу MH17.

При цьому адвокати в суді наголошували, що для родичів жертв важливим є не отримання грошової компенсації, а передусім відновлення справедливості.

Наприкінці сьогоднішніх слухань головуючий суддя повідомив, що наступне засідання у справі відбудеться 28 вересня.

Читайте такожКатастрофа МН17: Час платити за рахунками

Збиття рейсу MH17 на Донбасі: хронологія подій

  • Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.
  • 24 травня 2018 року міжнародна спільна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.
  • 19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.
  • В Окружному суді Гааги з 9 березня 2020 року триває судовий процес стосовно чотирьох обвинувачених у справі МН17.