Екс-міліціонер Іван Колос покинув Білорусь / скріншот

Дільничний міліціонер Іван Колос, який служив в Гомелі, сьогодні покинув країну. Вчора він записав резонансне відеозвернення до колег і розіслав його блогерам в Telegram.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Читайте такожВ Беларуси журналіст звільнівся з державного ТБ і пояснивши, як працює пропаганда Лукашенка

Відео дня

«Через двадцять хвилин після того, як звернення з'явилося в Інтернеті, начальство почало стукати в мої двері. Я не відкривав їм двері. Вони зажадали посвідчення і жетон. Я їх з балкона скинув. Для мене це був кінець, коли я побачив, чим займаються мої колеги на вулицях Мінська! Вони просто знищують людей. Я знаю, серед нас є нормальні співробітники, які проти насильства, але вони бояться висловитися, бояться втратити роботу. Моє звернення може когось зачепити, може, колеги мене почують », - сказав Іван Колос.

Він додав, що поки не може повернутися, бо надійшла інформація про те, що керівництво шукає можливу компрометувальну інформацію проти нього.

У своєму зверненні Колос закликав колег не застосовувати насильство до білорусів.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.
  • 12 серпня у Білорусі розпочалася акція із блокування доріг. Цього ж дня в Білорусі затримали трьох українців - волонтерів благодійного фонду "Схід SOS" Костянтин Рєуцький і Євгенія Васильєва, а також громадянки Оксани Альошиної. Волонтерів звинувачують в організації масових заворушень, їм загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.
  • Деякі співробітники державних органів і журналісти держканалів на тлі протестів публічно заявляють про звільнення.