У Міноборони прокоментували ситуацію з винищувачем / Ілюстрація REUTERS

Винищувач був піднятий в небо для супроводу літака, який запросив посадку в Національному аеропорту Мінськ через повідомлення про мінування.

Про це заявив начальник Головного штабу - перший заступник командувача ВПС і військами ППО генерал-майор Андрій Гурцевич, в Telegram.

Читайте такожЛукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29

Відео дня

"Отримавши інформацію про наявність в повітряному просторі нашої країни цивільного повітряного судна з можливим мінуванням, рішенням оперативного чергового Центрального командного пункту чергові сили з протиповітряної оборони були приведені в готовність №1. Це робиться для того, щоб оцінити обстановку і надалі прийняти правильне рішення", - йдеться в заяві.

"Після того, як командир даного цивільного судна прийняв рішення здійснити посадку на запасному аеродромі ("Мінськ-2") і розвернув літак у напрямку Мінська, було прийнято рішення і піднято в повітря черговий екіпаж МіГ-29 з аеродрому "Барановичі". Черговий екіпаж отримав завдання здійснювати контроль і, у разі необхідності, надати допомогу цивільному судну здійснити безпечну посадку на аеродром "Мінськ-2", - зазначив Гурцевич.

Роман Протасевич і його затримання 

  • Роман Протасевич - колишній головний редактор опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який висвітлював масові акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка.
  • Білоруська влада оголосила Протасевича в міжнародний розшук і внесла до "списку терористів". Через побоювання за свою безпеку він покинув країну.
  • 23 травня 2021 року в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту. 
  • ​Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака зі співзасновником білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем та його затримання в аеропорту Мінська.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.