Риженко прокоментував навчання НАТО в Балтійському морі / колаж УНІАН, фото mc.nato.int, facebook.com/andrii.ryzhenko.5

Капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко вважає, що майбутні навчання НАТО в Балтійському морі, де віпрацьовуватиметься запобігання російській агресії в регіоні, – це сигнал самій Росії та фактор її стримування. 

"Коли подивилися на те, що було в Чорному морі, зрозуміли, що може бути висадка російських сил. Навчання НАТО проводяться з метою оборони узбережжя і запобігання висадки ворожого десанту, зокрема. НАТО активно бере участь. Це не перші навчання. Створено корпус, який здійснюватиме берегову охорону. Його штаб знаходиться в Польщі. Навчання, які плануються, їхнє керівництво здійснюватиметься з військово-морської бази Росток. Це база німецька. Нещодавно туди було переміщено морське командування Військово-морських сил Німеччини. Це серйозний сигнал Росії та фактор її стримування", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Водночас він зауважив, що хоча РФ і втрачає позиції в Балтійському морі, адже втрачає вихід до нього, країна-агресор все ще намагається відродити Балтійський флот. При цьому, за його словами, Балтійське море має багато спільного із Чорним морем. 

Відео дня

"Після окупації Криму балтійські країни дуже багато зробили висновків і зрозуміли, що існує реальна загроза країнам Балтії насамперед з боку Російської Федерації. Були певні плани щодо захисту цих країн. Приміром, країни НАТО підтримували ці країни шляхом проведення повітряного патрулювання. Прибували туди різні літаки з інших країн. Регулярно проходили навчання. Але Росія попри свої спроби якимось чином відродити Балтійський флот, все одно втрачала позиції. І ці позиції вона втрачала, бо втрачала доступ до Балтійського моря. Зі вступом Швеції до НАТО Росія контролюватиме лише 7% узбережжя Балтійського моря. 93% у руках країн НАТО. Проте загроза країнам НАТО залишається", – вважає капітан 1-го рангу запасу. 

Риженко переконаний, що ВМС Росії будуть ретельно стежити за навчаннями країн НАТО в акваторії Балтійського моря.

"З боку Росії основна загроза виходить з боку Калінінградської області – там сформовано військово-морський бастіон. Там є і надводні кораблі, і літаки, і ударні ракетні комплекси", – резюмував він.

Навчання НАТО в акваторії Балтійського моря

Як стало відомо 2 вересня, країни НАТО та партнери альянсу проведуть масштабні військово-морські навчання в акваторії Балтійського моря. Прогнозується, що в них візьмуть участь біля 30 кораблів та понад 3 тисячі військових. 

Глава ВМС Німеччини Ян Крістіан Каак заявив, що військові відпрацьовуватимуть протидію можливому нападу з Боку Росії. Ці навчання під назвою "Північне узбережжя" почнуться 9 вересня і триватимуть два тижні.

Вас також можуть зацікавити новини: