У Білорусі продовжують затримувати активістів / фото REUTERS

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини заявив про невизнання результатів президентських виборів у Білорусі та ініціював створення міжнародного слідчого органу для збору доказів правопорушень в країні.

Про це йдеться у заяві комітету ПАРЄ.

«Комітет з правових питань та прав людини підтримує мужній народ Білорусі, який бореться за свої права та гідність. Сотні тисяч людей мирно кинули виклик офіційним попередженням та погрозам помсти. Є багато повідомлень про масові серйозні порушення права на вільні та чесні вибори, на свободу вираження поглядів та зібрань, права на свободу, про факти катувань та нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження з мирними протестувальниками», - сказано у заяві.

Відео дня

У зв’язку з порушеннями Комітет з правових питань та прав людини відмовляється визнати результати президентських виборів у Білорусі.

Члени комітету вимагають від білоруської влади повторно провести чесні і прозорі, під наглядом міжнародних спостерігачів вибори глави держави.

Комітет вважає, що винні у серйозних порушеннях прав людини в контексті нещодавніх президентських виборів та їх наслідків повинні бути притягнуті до відповідальності.

"Щоб надіслати чіткий сигнал усім працівникам сил безпеки, що безкарності за серйозні порушення прав людини не буде, Рада Європи у співпраці з іншими міжнародними органами терміново створює міжнародний слідчий орган для збору інформації та забезпечення доказів злочинів у сфері прав людини в Білорусі. До співпраці у цьому розслідуванні будуть запрошені як білоруські органи влади, так і представники громадянського суспільства. Результати розслідування будуть опубліковані та надані будь-яким національним чи міжнародним правоохоронним органам, які бажають і можуть покарати за масові порушення прав людини, скоєні в Білорусі", - наголошується у заяві.

Вибори та протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.