колаж УНІАН, фото Council of Europe, скриншот

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала Росію диктатурою та закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність глави РФ Володимира Путіна після завершення його чинного терміну. 

Про це повідомляється в Telegram Міністерства закордонних справ України з посиланням на очільника відомства Дмитра Кулебу, який висловив вдячність ПАРЄ за потужне голосування.

"Я вітаю сьогоднішню резолюцію ПАРЄ, яка визнає Росію диктатурою. Понад 20 років неконституційного одноосібного правління призвело до злочинів у країні та за її межами. Я вітаю заклик до 46 країн в Раді Європи визнати Путіна нелегітимним після закінчення його поточного терміну", - зазначив Кулеба. 

Відео дня

Як повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець розширив інформацію про ухвалену сьогодні ПАРЄ резолюцію, зокрема, зазначивши, що нею російського президента Путіна визнано диктатором. 

За його словами, Парламентська асамблея Ради Європи закликала визнати Путіна нелегітимним після закінчення його президентського терміну та припинити будь-які контакти з ним, за винятком гуманітарних контактів і в прагненні до миру. Також ПАРЄ закликала держави-члени Статуту МКС заарештувати його, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордера на арешт.

Асамблея також підтверджує у резолюції підтримку створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу щодо злочину агресії проти України, щоб притягнути до відповідальності російське керівництво, зокрема Путіна.

"Цивілізований світ визнає: РФ веде геноцидну війну проти нашого народу! Кожен диктатор має знати, що буде покараний, якщо почне агресію", - прокоменутвав омбудсмен.

Що передувало

Раніше Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з правових питань та прав людини висловив занепокоєння легітимністю поправок до конституції Росії, які дозволили очільнику цієї країни Володимиру Путіну залишатися при владі до 2036 року, визнавши РФ диктатурою.

Комітет одноголосно схвалив проєкт резолюції та нагадав про висновки Венеційської комісії Ради Європи про те, що "відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи".

Перед цим Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію "Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України", у якій визнала російський режим терористичним та визнала, що агресія проти України розпочалася у 2014 році.

Вас також можуть зацікавити новини: