Росія використовує проти України гіперзвукові ракети "Кинджал" / фото kremlin.ru

Росія, яка перебуває під санкціями, роками використовувала західні технології у своєму військово-промисловому комплексі. В тому числі, так звані гіперзвукові ракети Х-47м "Кинджал" мають у своєму складі понад 130 іноземних комплектуючих, зокрема інтегральні мікросхеми в них із США, виробництва компанії Analog Device.

Як розповів військовий експерт Олександр Коваленко, про те, що практично всі російські БПЛА цілком і повністю зібрані із запчастин іноземного виробництва, вже знають всі.

"Наприклад, БПЛА "Гранат" оснащений японською камерою Canon, його електронна начинка виробництва американських компаній Intel Corporation і Pulse Electronics, двигун чеської Model Motors і навіть акумулятор Американський від MaxAmps... БПЛА "Елерон" використовує основну камеру Sony FCB-EX11DP і вторинну Olympus Stylus TG-860. Також вони використовують 32-бітний мікроконтролер швейцарської компанії STMicroelectronics і так далі...", - зазначив експерт.

Він додав, що російський ударний БПЛА середньої дальності "Оріон" оснащений австрійською силовою установкою Rotax 914 потужністю 86 кВт виробництва компанії BRP-Rotax GmbH & Co KG, що є дочірньою компанією канадської Bombardier Recreational Products.

Також Коваленко зазначив, що французька компанія ECA Group протягом декількох років поставляла безекіпажні катери Inspector MK 2 і підводні апарати протимінної оборони Seascan MK 2 російському АТ "Середньо-Невський суднобудівний завод", який знаходиться під санкціями США і ЄС.

А французькі комплекси Inspector MK 2 від ECA Group були інтегровані і застосовуються протимінними тральщиками ВМФ РФ проекту 12700 "олександрит", повідомив обозреватель.

За його інформацією, Іноземні комплектуючі Росія використовувала для виробництва  і оснащення винищувачів Су-30СМ, легких літаків DA42M-NG і вертольотів Ка-62.

Російські ракети Х-47М "Кинджал"

Х-47М "Кинджал" – гіперзвукова аеробалістична ракета. Відомо. що її швидкість може перевищувати швидкість звуку в 10 разів.

Ракета здатна маневрувати на всій траєкторії польоту. Може вражати як стаціонарні об'єкти, так і надводні кораблі.

Повідомлялося, що Росія кілька разів використовувала "Кинджали" для ударів по Україні. Зокрема, 18 березня вдарила по Івано-Франківській області, 9 травня – по Одеській області, 7 серпня – по території Вінницької області.