За словами судді, Росія пропонувала допомогу Пучдемону / фото REUTERS

Суддя, який веде справу про фінансування референдуму про відокремлення Каталонії від Іспанії заявив, що Росія пропонувала фінансову і матеріальну допомогу руху за незалежність Каталонії у 2017 році.

Про це пише НВ, посилаючись на Politico.

Читайте такожРосійські ГРУшники їздили в Барселону напередодні референдуму про незалежність Каталонії - ЗМІ

Відео дня

Після затримання 21 каталонського бізнесмена за підозрою в нецільовому використанні держкоштів і відмиванні грошей, суддя Хоакін Агірре заявив, що російська група, створена за часів Михайла Горбачова, запропонувала «підтримку» екс-главі уряду Каталонії Карлесу Пучдемону.

Цю заяву він зробив на підставі аудіозаписів в телефоні Віктора Террадельяса, одного із затриманих бізнесменів, який, як стверджується, контактував з представником російської групи.

За словами Агірре, Росія пропонувала відправити 10 тисяч солдатів в регіон і погасити борги Каталонії перед Іспанією, якщо вона оголосить про незалежність. Він зазначив, що цю пропозицію відхилили.

"Якби він погодився, події, ймовірно, були б трагічними і розв'язали б збройний конфлікт з державою з невідомим числом смертей», — написав Агірре в офіційному звіті.

У посольстві Росії в Іспанії спробували віджартуватися про 10 тисяч російських солдатів, готових боротися за незалежність Каталонії.

"Інформація в іспанських ЗМІ про відправку 10 тисяч російських військових до Каталонії — неповна. Потрібно додати ще два нулі до цифри", - заявили російські дипломати.

Що відомо про референдум в Каталонії

  • 1 жовтня 2017 року в Каталонії відбувся невизнаний центральною владою референдум про незалежність від Іспанії. Більшість голосів жителі Каталонії віддали на референдумі за відділення від Іспанії, проте результати голосування не визнала жодна країна світу.

  • 11 жовтня глава уряду Каталонії Карлос Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку.

  • 27 жовтня Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії, застосувавши 155 статтю Конституції - в регіоні ввели пряме управління. Після цього Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії. Пучдемон і ряд лідерів Каталонії покинули країну.
  • 14 жовтня 2019 року деяких лідерів Каталонії іспанський суд засудили до 9-13 років в'язниці. Це призвело до масових акцій протесту в регіоні.
  • Міжнародний ордер на арешт Пучдемона Верховний суд Іспанії видав 14 жовтня. Пучдемон здався бельгійській владі 18 жовтня.