З’явилася чернетка спільної заяви G20: що скажуть про Україну / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

Лідерам "Великої двадцятки", які зустрілися в Нью-Делі на щорічному саміті, вдалося погодити спільну декларацію, у якій висловлено позицію щодо війни в Україні, повідомляють Politico з посиланням на чернетку заяви та Reuters з посиланням на джерела.

За інформацією Politico, у чернетці комюніке про Україну йдеться, що всі країни повинні "утримуватися від дій проти територіальної цілісності та суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави". 

У схваленому формулюванні також йдеться про прихильність до статуту ООН, який передбачає, що жодна нація не може загрожувати території та суверенітету іншої силою.

Відео дня

Видання також зазначає, що спроби Москви додати формулювання з критикою західних санкцій до декларації не мали успіху. У розробці документу брав участь міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, кажуть західні чиновники на умовах анонімності.

Остаточна версія комюніке все ще може змінитися, оскільки лідери провідних економік світу, включаючи Росію, матимуть схвалити текст. Очікується, що рішення щодо заяви ухвалять в неділю, 10 вересня.

Джерела Reuters також стверджують, представники країн "Великої двадцятки" досягли компромісу щодо формулювання, яка буде використовуватися в комюніке. Вони також зауважують, що воно може бути схожим на формулювання в декларації, ухваленій в Індонезії за підсумками минулорічного саміту G20, де зазначалося, що хоча більшість країн засудили Росію за вторгнення, але на це є різні погляди.

Саміт G20 - що треба знати

Цими вихідними у Нью-Делі проходить саміт "Великої двадцятки" (G20), що якої входять 19 найбільших економік світу та ЄС.

США називали питання щодо війни в Україні – другим найбільш пріоритетним для обговорення. Водночас саме це питання виявилося одним з найбільш дискусійних в групі, до якої входять Росія, Китай та Індія, що приймає саміт.

Переговорники від країн "Великої двадцятки" протягом кількох днів намагалися домовитися щодо формулювання щодо війни в традиційній спільній заяві. ЗМІ припускали, що вперше за десятиліття саміт може закінчитися без ухвалення будь-яких заяв – через розбіжності у поглядах на це питання.

Вас також можуть зацікавити новини: