За словами Макса Бута, Трамп не просто проросійський, він також антиукраїнський / Колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Українські боєприпаси закінчуються, а її передові позиції знаходяться під загрозою знищення перед наступом Росії. Сенат США ухвуалив законопроект, який включав 60 мільярдів доларів як надзвичайно необхідну допомогу для України, але спікер Палати представників Майк Джонсон все ще не дає йому голосувати в Палаті представників. Чому ні? Пояснення можна описати двома словами: Дональд Трамп. Про це у своїй колонці для The Washington Post пише оглядач видання, старший науковий співробітник Ради з міжнародних відносин Макс Бут.

На його думку, Джонсон знає, що найпалкіші послідовники колишнього (і, можливо, майбутнього) президента готові скинути його, якщо він наважиться надати допомогу Україні. При цьому якби Ніккі Хейлі була ймовірним кандидатом від Республіканської партії, пакет допомоги давно б ухвалили.

"Ні для кого не секрет, що Трамп проросійський — і, зокрема, у відношенні до Володимира Путіна. Обраний за допомогою Росії в 2016 році, Трамп ніколи, ніколи не критикує російського диктатора, навіть після нещодавньої смерті лідера опозиції Олексія Навального в російській колонії. Трамп пройшов шлях від запрошення Росії в 2016 році до втручання у вибори в США, ... а у 2024 році запросив Росію вторгнутися в країни НАТО, які недостатньо платять за захист, - зазначає автор.

Водночас, за його словами, менш відомою, ніж прихильність Трампа до Росії, є його зневага до України, "але це також було очевидно протягом принаймні десятиліття".

"У Трампа є довгий і тривожний досвід використання російської пропаганди та поширення божевільних теорій змови про Україну - країну, яку Путін, як і багато росіян, розглядає як норовливу провінцію матінки-Росії", - вважає Бут.

Журналіст нагадує, що коли 24 лютого 2022 року Путін розпочав широкомасштабне вторгнення в Україну, Трамп назвав це "геніальним", "розумним" і "підкованим" актом, а згодом заявляв, що завершить війну в Україні "за один день" — чого можна було б досягти, лише змусивши Київ капітулювати.

"Яким би не був фактичний процес мислення Трампа — і, правда, важко розшифрувати його часто суперечливі та конспірологічні заяви — кінцевий результат очевидний: він перетворив Республіканську партію, яка колись пишалася тим, що протистояла "імперії зла", на пуделя Путіна. Втручання Кремля у вибори в США 2016 року, яке могло сприяти перелому в боротьбі, в якій Трамп виграв із мізерною перевагою, може виявитися однією з найбільш значущих таємних дій в історії. Це може дозволити російському диктатору здобути у Вашингтоні перемогу, яку його війська не змогли здобути на полі бою", - резюмує оглядач.

Дональд Трамп - останні заяви

Днями колишній президент США і один із претендентів на нове обрання на головну посаду у країні Дональд Трамп заговорив про вихід США з НАТО. При цьому одноосібно таке рішення президент США ухвалювати не може.

Тож якщо Трамп переможе і матиме ідею, щоб офіційно відкликати участь Америки у НАТО, йому доведеться чекати проміжних виборів до Сенату і Конгресу.

Також УНІАН повідомляв, що Трамп обізвав Байдена "ідіотом". У своїй промові він звинуватив нинішнього президента США в тому, що той не може гарантувати США безпеку, і також згадав про президента-диктатора Росії Володимира Путіна.

За його словами, президент РФ говорить про ядерну зброю, "тому що він знає, що президентом США є ідіот, з яким він може впоратися".

Вас також можуть зацікавити новини: