Країни НАТО погодилися з необхідністю вести переговори з РФ \ фото REUTERS

Країни-члени НАТО не дійшли консенсусу щодо переговорів з Росією про питання гарантій безпеки та їхній формат.

Однак союзники по НАТО погодилися з необхідністю вести переговори з Росією, повідомляє Financial Times. Вони визнали, що відмова від дипломатичної пропозиції Москви може погіршити ситуацію. Вони вважають, що ця пропозиція - шанс для діалогу.

Військові країн Заходу хочуть уникнути прямої відмови від пропозиції Москви і тому намагаються знайти "сфери взаємної згоди і заспокоїти ситуацію", оскільки тиск з метою знайти дипломатичне рішення зростаючій військовій напруженості навколо України посилюється.

Відео дня

Читайте такожМіністр оборони Британії вважає малоймовірним відправлення військ Заходу в Україну у разі вторгнення Росії

Тим часом, як зазначає видання, західні офіційні особи у приватному порядку відкинули майже всі вимоги Росії як ненадійні та такі, що суперечать договорам періоду після закінчення холодної війни, що гарантують право суверенних держав обирати свою оборонну політику.

Нагадаємо, минулого тижня Росія провела свої "червоні лінії" для НАТО та США. Вони включають вимоги до Аальянсу відмовити Україні в членстві, брати у Москви згоду на розміщення військ у колишніх комуністичних країнах Європи та уникати розгортання військових сил або навчань у найближчому майбутньому в країнах, що межують з РФ.

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони Німеччини Крістіні Ламбрехт під час візиту до Литви заявила, що Російська Федерація не може "диктувати" країнам НАТО, що їм робити в контексті регіональної безпеки. "Ми повинні говорити один з одним, а це значить обговорювати пропозиції, які висунула Росія. Це правильно і важливо. Втім, не може бути так, щоб Росія диктувала партнерам по НАТО, як їм себе позиціонувати", - зазначила Ламбрехт.

Росія проти руху України в НАТО

Володимир Путін вважає "червоною лінією" членство України в НАТО. Він заявив, що вимагатиме від Альянсу гарантії невступу України до Альянсу.

Байден на переговорах з Путіним 7 грудня відмовився дотримуватися встановлених Кремлем "червоних ліній" щодо можливого членства України в Альянсі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, у свою чергу, підтвердив, що РФ не має права вето на членство України в НАТО. Однак 9 грудня він запросив представників Росії зустрітися в рамках засідання Ради НАТО-РФ на тлі накопичення російських військ в Україні.

В Україні переконані, що позаблоковість України жодним чином не зменшить "апетит" Путіна. Президент Володимир Зеленський підкреслив, що північноатлантичне майбутнє України вирішує її народ, а не Росія.