У російську Держдуму внесли законопроект про репатріацію / фото REUTERS

У Державну думу Росії внесли законопроект, що передбачає для громадян Білорусі та України можливість отримати російське громадянство в межах репатріації - достатньо пройти потрібні процедури, знати російську мову і прожити на території РФ певний час.

Документ опубліковано в системі забезпечення законодавчої діяльності РФ.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект визначає умови та процедуру повернення "російських співвітчизників" на постійне проживання "на свою історичну батьківщину" - в Росію. 

Відео дня

Законопроект встановлює два критерії визнання права на репатріацію:

  • відповідність визначенню співвітчизника (пункт 3 статті 1 Федерального закону "Про державну політику Російської Федерації щодо співвітчизників за кордоном");
  • вільне володіння російською мовою.

"Для права на репатріацію вільне використання російської мови в сімейно-побутовій і культурній сферах є необхідною умовою", - йдеться в пояснювальній записці.

При цьому законопроект пропонує визнавати співвітчизниками:

  • представників народів, що історично проживають на території РФ;
  • тих, чиї прямі предки народилися або проживали на території РФ;

До переліку народів, які "історично проживають на території Російської Федерації" пропонується внести:

  • державотворчий народ (росіяни);
  • представників білоруського та українського народів, "пов'язаних з державотворчим народом спільністю історичної долі та культури";
  • представників народів, які проживають у відповідних національно-територіальних утвореннях на території РФ;
  • представників корінних нечисленних народів, що входять до єдиного переліку корінних нечисленних народів РФ;
  • представників інших народів, які історично проживають на території РФ.

Термін розгляду клопотання, поданого на території РФ, становить не більше чотирьох місяців, поданого за кордоном - не більше шести місяців.

Читайте такожФранція надала громадянство 2 тисячам іноземців за боротьбу з COVID-19Також документ регламентує підстави та процедуру видачі посвідки на проживання в Росії в порядку репатріації та забезпечує право на спрощене отримання російського громадянства співвітчизниками, які мають право на репатріацію.

Заяву про прийом у громадянство в порядку репатріації можна буде подати не раніше ніж за дев'ять місяців проживання в Росії з посвідкою на проживання. Ще через три місяці репатріанти зможуть отримати російський паспорт.

Подружжя, включені в рішення про репатріацію, отримують право на набуття громадянства в порядку репатріації за умови проживання у шлюбі понад три роки або за наявності спільних дітей. Одночасно з батьками громадянство Росії набувають неповнолітні діти та недієздатні члени сім'ї.

Вас також можуть зацікавити новини: