Волкер вважає, що Росія не бачить причин для завершення війни проти України / УНІАН

Дипломатія, націлена на пошуки способів завершення війни на Донбасі, триває, але не ефективно. І головна проблема полягає в тому, як Росія підходить до цих дипломатичних зусиль.

Про це під час відео конференції, організованої Atlantic Council, сказав колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер.

"Я пам'ятаю, коли я тільки почав працювати в уряді в 1980-х роках, я був аналітиком розвідки. І колега, чий стіл був поруч з моїм, повісив на стіну плакат з фразами, які повторювали інструкції КДБ. Там було написано: "Не визнавай нічого, все заперечуй, висовуй зустрічні звинувачення". Це точний опис того, як Росія поводиться з дипломатією "Нормандського формату" і Мінських переговорів. Вона заперечує свою умисну участь в агресії проти України, у гібридній війні. Вона не визнає жодну відповідальність за контроль над двома так званими "народними республіками". І Росія звинувачує Україну в порушенні Мінських угод", - сказав Волкер.

Відео дня

Читайте такожВолкер пояснив, чого Росія хоче, окупувавши території України

При цьому, американський дипломат похвалив президента Володимира Зеленського і його команду за спроби відібрати у Росії можливість виставити свої фальшиві звинувачення як справжні.

"Гадаю, вони відібрали у Росії будь-яку претензію на легітимність цих тверджень, продемонструвавши, що готові зробити все необхідне для підтримки миру, для пошуку нових ідей, обміну в'язнями, гнучкості у деяких форматах переговорів і в Мінську. Таким чином, вони демонструють, що саме Росія не виконує Мінські угоди. Нажаль, США не зіграли значну роль у підтримці цього процесу після того, як я пішов у відставку у вересні. На мою думку, це втрата. В результаті все лягло на плечі Франції й Німеччини. Я найбільше розчарований тим, що Франція і Німеччина чітко не заявляють, що Росія порушує Мінські угоди. Росія - підписант і сторона угод. Вона не сторонній спостерігач, а ключова учасниця конфлікту. І вона не виконала зобов'язання, які взяла на себе. Гадаю, це одна з найбільш важливих речей", - наголосив Волкер.

Він також згадав, що був у Мінську нещодавно на чергових переговорах Тристоронньої контактної групи й зустрічався з міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексієм Резніковим. Американський дипломат зауважив, що українська сторона не плекає жодних ілюзій і не збирається проводити вибори на Донбасі до відновлення контролю над окупованими територіями. Київ не збирається надавати легітимність так званим "народним республікам", чого відчайдушно добивається Росія. Він додав, що українська сторона включила в процес дискусії своїх громадян з Донбасу з територій по обидва боки від лінії розмежування, щоб "відібрати у Росії можливість стверджувати, що ніхто не представляє Донбас". 

Читайте такожПосол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор: Росія повинна піти з України. Перестати втручатися і дати Україні зайнятися об'єднанням з Донбасом та Кримом самостійно

"Але ключовим моментом є те, що продовження слабкої агресії в Україні - це умисна політика Росії. Вона робить це за допомогою військових, "народних республік", які вона контролює, розвідки, а також через мінімальні зусилля з підтримки функціонування місцевої економіки й цивільної адміністрації. Не буде миру і кінця конфлікту до тих пір, поки президент Володимир Путін буде дотримуватися цієї політики. Він може все змінити в будь-який момент. Але зараз він не відчуває причин для таких змін чи потреби в цьому", - пояснив Волкер.

Колишній представник США в Україні також розповів, що впродовж останніх двох років метою Києва і Вашингтона було продемонстрували Росії, що її спроби використати Донбас не принесли жодних плодів. Що вона не затягує Україну на свою орбіту і що Україна добивається успіхів у розвитку демократії, економіки і в інтеграції із західними інститутами.

"Цей прогрес загруз через події в США, через повільний прогрес реформ впродовж минулого року. Але після схвалення певних законів, зокрема земельної реформи, а також після відкриття програми МВФ і потреби України в стимулюванні економіки відповідно до її відносин з ЄС, ми знову можемо повернутися до активної роботи", - додав він.

Читайте такожУкраїну категорично не влаштовує повільність Мінського процесу – Офіс президента

Волкер також згадав, що Кремль відібрав у Владислава Суркова роль того, хто керує окупацією Донбасу. Його замінив Роман Козак. Але, на думку колишнього представника США в Україні, це не означає, що цілі Росії щодо сусідньої країни змінилися.

"Думаю, Сурков з часом ставав все більш далеким від Путіна. Він більше не міг підтримувати такий тісний зв'язок з Путіним, як на початку. В часи моєї роботи я розумів, що вплив Дмитра Козака на російські зусилля з підтримки агресії проти України зростає дедалі більше. В свій час під час поїздок в Москву я намагався зустрітися з Сурковим, але також і з іншими діячами включно з Козаком. Гадаю, нічого нового в його участі немає. Вірогідно, в нього з'явився більш тісний зв'язок з Путіним. Але це не ознака будь-якої зацікавленості в досягненні вирішення конфлікту, тобто виведення військ Росії з України", - пояснив Волкер.