Президент РФ Володимир Путін прибув до Китаю, де зокрема візьме участь у форумі "Один пояс - один шлях". З Путіним до Китаю поїхали велика бізнес-делегація та купа чиновників. Я так розумію, поїхали, в першу чергу, чиновники економічного, фінансового блоку такі як міністр енергетики РФ Новак, який займається нафтою, міністр фінансів Сілуанов, керівник Центробанку РФ Набіуліна... Тобто йдеться, швидше за все, про ймовірність укладення якихось економічних та фінансових угод, отже розширення фінансово-економічного співробітництва. Також у РФ анонсували, а помічник Путіна Юрій Ушаков повідомив, що буде підписано кілька "цікавих і змістовних" угод, але це будуть здійснювати вже прем’єр-міністри.

Путіну важко було б знайти якісь аргументи для того, щоб відмовитися від цього візиту

Крім цього, Путін виступить на форумі "Один пояс - один шлях". І, думаю, він знову буде розповідати, як на нього підло напали: про те, як не враховують інтереси РФ в цьому несправедливому багатополярному світі.

Відео дня

За великим рахунком, форум "Один пояс - один шлях" є ювілейним. Сама по собі подія - особиста ініціатива керівника Китаю Сі Цзіньпіна, і їй вже десять років. Тож Путіну важко було б знайти якісь аргументи для того, щоб відмовитися від цього візиту.

Річ у тім, що зараз РФ дуже залежна від економічних зв’язків з Китаєм. Ба більше, можна говорити, що завдяки запровадженим санкціям Росія потрапила в монопольну залежність від Китаю в багатьох економічних питаннях. Через це Путіну, певною мірою, доводиться демонструвати лояльність до Китаю та Сі Цзіньпіна. І навіть якби у російського диктатора не було вагомих причин відвідати Китай, в нього б не залишилося іншого варіанту, ніж їхати "на ювілей".

Зустрічі, які відбудуться між Путіним та Сі Цзіньпіном, якихось особливих результатів не матимуть

Кремль та особисто Путін після запровадження санкцій та, відповідно, зростання залежності від Пекіна, регулярно підлаштовуються під офіціоз КНР з питань міжнародної політики, активно запозичують кліше характерні для китайського бачення міжнародної політики. Це вказує на залежність РФ та усвідомлення цієї залежності з боку Китаю.

Тож зустрічі, які відбудуться між Путіним та Сі Цзіньпіном, якихось особливих результатів не матимуть. Це будуть консультації, обговорення політичних проблем і найбільше, можливо, буде йтися про домовленості щодо розширення фінансово-економічного співробітництва РФ з КНР.

Можливо, йтиметься про те, щоб отримати від Китаю більшу кількість юанів для стабілізації фінансової системи РФ, яку, виявляється, неможливо стабілізувати через дефіцит валютних надходжень від російського експорту, дефіцит бюджету є значним. Росія буде покривати дефіцит бюджету частково коштом Фонду національного добробуту та внутрішніх запозичень. Тому, можливо, для підтримання стабільності російського рубля Путін домовлятиметься про те, аби Китай дав якусь кількість юанів для резервів Центробанку.

Політичних домовленостей очікувати не варто. Китай навряд буде допомагати Росії у бойових діях проти України, а от рятувати економіку РФ йому доведеться.

Володимир Воля, політичний експерт