На печатці зображений двозуб, який є прототипом українського тризуба / Фото radiosvoboda.org

Як повідомляє Радіо Свобода, печатка, що датується Х століттям, - особиста річ князя Святослава. За словами істориків, на печатці зображений двозуб, який є прототипом українського тризуба, печатка зроблена зі свинцю.

Відсьогодні печатка зберігатиметься в Києві та вивчатиметься науковцями.

"Це двобічна свинцева булла, на якій з обох боків зображено знак Святослава. У кожного князя був індивідуальний знак, знаком Святослава є двозуб. Його син, Володимир Святославович, який додав третій зуб, утворив таким чином тризуб, що зараз є державним гербом України. Це видозмінений знак його батька" - зауважив старший науковий співробітник Інституту археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського Національної академії наук України Олег Однороженко.

Відео дня

За попередніми даними, печатку знайшли на Старокиївській горі наприкінці 1982 року, відтоді печатка зникла. Історію її повернення тримають в секреті. Для широкого загалу артефакт обіцяють представити приблизно через місяць.

Читайте такожВлада Нью-Йорка поверне Пакистану викрадену стародавню буддійську статую

Як повідомляв УНІАН, Естонія поверне Україні старовинний меч. В ході огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні з Росією митники виявили раритет. У водія, громадянина Білорусі не було дозволу на його транспортування. Як з'ясувалося, мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 тисяч євро. В Естонію прилетить делегація з Міністерства культури України, яка 13 травня відвезе історичну знахідку в Київ. Спочатку Естонія збиралася віддати знахідку Росії, але пізніше було встановлено українське походження меча.