REUTERS

Ряд лідерів алавітської громади Сирії закликають не пов'язувати з ними злочини режиму Асада. Про це йдеться в восьмисторінковому документі, що цитує Російська служба ВВС.

Читайте такожВ Іраку з підземної в'язниці ІДІЛ звільнили півтори тисячі осіб

За інформацією видання, автори виступають за відділення релігії від держави і за рівність представників усіх релігій перед законом.

Відео дня

У документі, названому "декларацією реформування індентичності", підкреслюється, що алавізм не є відгалуженням шиїтського ісламу, а громада алавітів - третя за чисельністю в ісламі після сунітів та шиїтів.

Також автори "декларації" заявляють, що мають намір протистояти міжрелігійній ворожнечі і готові боротися за рівність і свободи. Лідери алавітів вважають, що правління Башара Асада має оцінюватися, виходячи з критеріїв демократичності та захисту основних прав громадян. Той факт, що Асад є членом алавітської громади, не повинен впливати на об'єктивність оцінки, вважають автори документа.

Читайте такожАсад заявив про готовність до дострокових виборів, якщо цього захоче народ Сирії

Алавізм часто називають відгалуженнями шиїтського ісламу, хоча він є еклектичною релігією і включає елементи християнства. До алавітів належить сім'я президента Сирії Башара Асада. Традиційними прихильниками Асада також є саме алавіти.

Громадянська війна в Сирії фактично є конфліктом між алавітами, яким належать ключові пости в уряді і армії Сирії, і сунітськими повстанцями.

За батька Башара Асада - Хафеза Асада - члени алавітської громади контролювали армію і спецслужби. При Башарі Асаді, який одружився на представниці сунітського роду, ситуація дещо змінилася, але все одно основний керівні пости у війську і уряді залишилися за алавітами.

До початку громадянського конфлікту в Сирії число алавітів становило 10-12% всього мусульманського населення країни.