Ілюстрація \ REUTERS

На тлі численних фінансових і економічних проблем у країні влада Зімбабве вирішила неодмінно забезпечити своїх суддів справжніми суддівськими перуками ручної роботи.

Читайте такожПрезидент Зімбабве відкрив пам'ятник самому собі (фото)

Як повідомляє The Times, в той час як низка африканських держав, включаючи Південну Африку і Кенію, відмовились від цього атрибута британської судової системи, в Зімбабве вирішили зберегти традицію, передає kommersant. При цьому місцева влада не стала розмінюватися на дрібниці і зробили замовлення у лондонській компанії Stanley Ley, яка уже більше 100 років є ексклюзивним виробником і постачальником аксесуарів для всієї судової системи Великобританії.

Відео дня

Майстри Stanley Ley виготовляють суддівські перуки вручну з кінського ворсу, на кожну йде до двох тижнів роботи, тому ці вироби коштують недешево - від 1329 до 2495 фунтів стерлінгів. Зімбабвійська влада замовила відразу 64 перуки по 1850 фунтів стерлінгів кожна.

Таким чином, замовлення обійшовся майже в 120 тис. фунтів стерлінгів. Частина перук вже доставлена в Зімбабве.

Однак на тлі триваючої економічної кризи в країні цей крок викликав у зімбабвійців подив. Представник міжнародного комітету юристів Арнольд Цунга заявив, що при тяжкому стані зімбабвійських судів влада «знаходить гроші для перук, які стоять тисячі фунтів». «Це огидно», - додав він. Уродженець Зімбабве Ллойд Масипа, який зараз працює юристом в Лондоні, називає прихильність співвітчизників до атрибутів колоніального минулого «дивною». «Багато зімбабвійських інститутів застрягли в минулому. Ми боролися проти британців за нашу свободу, але зараз ми нав'язуємо самі собі багато з тих традицій, яких навіть британці вже не завжди дотримуються», - зауважив він.