Франциск висловив підтримку цивільним законам, що надають юридичні пільги одностатевому подружжю / фото ua.depositphotos.com

Папа Римський Франциск припустив, що можуть бути способи благословити одностатеві шлюби.

Як йдеться в матеріалі The Guardian, про це Папа Римський сказав, відповідаючи п'яти консервативним кардиналам, які закликали його підтвердити церковне вчення щодо гомосексуалізму. 

П'ять кардиналів у своєму листі закликали Франциска підтвердити церковне вчення щодо геїв, висвячення жінок, авторитету Папи та інших питань. Вони опублікували матеріал за два дні до початку великого тритижневого Синоду у Ватикані, на порядку денному якого стоять католики ЛГБТ та їх місце в церкві.

Відео дня

Ватикан опублікував лист, який Франциск написав кардиналам після отримання від них списку з п'яти питань. Франциск припускає, що такі благословення можна було б вивчати, якщо не плутати благословення з таїнством шлюбу.

Ватикан вважає, що шлюб – це нерозривний союз чоловіка та жінки. Однак Франциск висловив підтримку цивільним законам, що надають юридичні пільги одностатевим подружжям, а католицькі священики в деяких частинах Європи благословляли одностатеві союзи без осуду Ватикану.

Однак відповідь Франциска кардиналам знаменує собою відхід від нинішньої офіційної позиції Ватикану. У своєму листі Франциск ще раз підтвердив, що шлюб – це союз чоловіка та жінки. Але відповідаючи на запитання кардиналів про гомосексуальні союзи і благословення, він сказав, що "пастирське милосердя" вимагає терпіння та розуміння, і священики не можуть стати суддями, "які лише заперечують, відкидають та виключають".

"З цієї причини пастирська розсудливість має адекватно розрізняти, чи існують форми благословення, запитані однією людиною або кількома людьми, які не передають помилкового уявлення про шлюб. Тому що, коли просять благословення, це виражає прохання про допомогу від Бога, прохання про те, щоб ми могли жити краще, довіру до отця, який може допомогти нам жити краще", — писав він.

Він сказав, що існують ситуації, об'єктивно "морально неприйнятні", але та сама "пастирська любов" вимагає, щоб до людей ставилися як до грішників, які, можливо, не повністю винні у своїх ситуаціях.

Франциск додав, що єпархіям або конференціям єпископів немає необхідності перетворювати таку пастирську благодійність у фіксовані норми або протоколи, заявивши, що це питання можна вирішувати в кожному конкретному випадку.

Френсіс ДеБернардо, виконавчий директор Міністерства нових шляхів, привітав відкритість Папи.

"Дозволити пастирським служителям благословляти одностатеві пари означає, що церква дійсно визнає, що свята любов може існувати між одностатевими парами, і любов цих пар відображає любов Бога", - сказав ДеБернардо в заяві.

Легалізація одностатевих шлюбів

У 2021 році Швейцарія легалізувала одностатеві шлюби. Уряд країни ухвалив це рішення на підставі результатів референдуму. Легалізацію одностатевих шлюбів підтримали майже дві третини виборців. 

Одностатеві шлюби в Словенії були легалізовані 9 липня 2022 року. 

У вересні 2022 року на Кубі легалізували одностатеві шлюби. ЛГБТ-парам також було дозволено всиновлювати дітей.

У грудні 2022 року президент США Джо Байден підписав закон про визнання одностатевих шлюбів.

У травні 2023 року президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про легалізацію партнерств для одностатевих пар.

У червні 2023 року Естонія першою з балтійських країн легалізувала одностатеві шлюби. Закон набуде чинності з 1 січня 2024 року.

Вас також можуть зацікавити новини: