За словами вчених, у Великій Британії середня тривалість життя котів становить 11,7 року / фото ua.depositphotos.com

Перш ніж вирушати до притулку, аби обрати для себе маленького друга, будьте уважними, адже не всі породи котів живуть довго. Зазвичай домашні коти живуть до 18 років, проте середня тривалість життя безшерстого сфінкса становить лише 6,8 року. Такий показник є найнижчим серед усіх домашніх порід котів, йдеться у новому дослідженні, передає CNN

За словами дослідників з Королівського ветеринарного коледжу у Великій Британії та Національного університету Чанг Сінг на Тайвані, це може бути пов'язано з кількома захворюванням, які характерні для цієї породи. 

В Асоціації котів-сфінксів розповідають, що сфінкси є безшерстою породою котів, яка виникла в Онтаріо (Канада) у 1996 році. Тоді народилося безшерсте кошеня, на ім'я Прун. 

Відео дня
Канадського сфінкса зазвичай беруть люди, які мають алергію на котячу шерсть / фото ua.depositphotos.com

Відомо, що їхня безшерстість була спричинена рецесивним геном. Це означає, що вони краще підходять для тих, хто чутливий до котячої шерсті. Проте вони не є повністю гіпоалергенними, адже все одно виробляють клітини шкіри. 

Якщо порівнювати з породою бірманська кішка, то такі коти живуть найдовше - 14,4 року, після них йдуть коти кросбредних порід - 11,9 року та сіамські - 11,7 року. 

Водночас команді дослідників вдалося вивчити клінічні дані 7936 котів, які були зареєстровані у ветеринарів у Великій Британії і померли в період з 1 січня 2019 року по 31 березня цього ж року. Завдяки чому вчені створили перші в історії "таблиці життя" для різних порід, які прогнозують тривалість життя, яка залишилась та ймовірність смерті в різних вікових категоріях та будь-якій популяції. 

За інформацією дослідження, таблиці тривалості життя вже протягом багатьох років використовуються у галузі охорони здоров'я людини, а нещодавно їх почали застосовувати і для популяцій собак та котів. 

"Розуміння типової тривалості життя також може допомогти власникам і ветеринарам у прийнятті складних рішень щодо найкращого варіанту лікування для захисту загального стану кота", - пояснили дослідники.

Також науковці з'ясували, що у Великій Британії середня тривалість життя котів становить 11,7 року, водночас самки котів можуть прожити на 1,33 року довше, ніж самці. 

Крім того, дослідники виявили, що чистокровні коти, ймовірно, будуть мати коротше життя, так само як і ті, що були занадто легкими або дуже важкими. 

За словами провідного автора дослідження Кенді Тенг, ці таблиці тривалості життя є "важливою віхою в розумінні життя котів". 

"Знаючи очікувану тривалість життя їхніх котів, ми не просто підвищуємо обізнаність, ми допомагаємо власникам приймати "лапаті" рішення для своїх котів", - підкреслила Тенг. 

Інші цікавинки про котів

Раніше британський експерт із поведінки котів Роджер Тейбор пояснив, чому руді коти нахабніші за інших. Відомо, що рудий кіт є уособленням допитливості, комунікабельності та нахабства у котячому світі.

"Науковий консенсус полягає в тому, що між породами є відмінності в темпераменті, наприклад, у жвавих бірманців або спокійних персів, але не в кольорі. Однак дослідження сприйняття власників розповідають іншу історію: ситцеві та сірі коти є "відстороненими", а рудий кіт вважається "дружнішим і ніжнішим", - наголосив Тейбор.

Також експерти назвали 10 найрозумніших котячих порід. Серед них є корніш-рекс, бірманська кішка, саванна, сінгапурська кішка, корат, гавана та інші породи. 

Вас також можуть зацікавити новини: