Ілюстрація / Reuters

Кліматичні зміни змушують людей жити в історично незвичних умовах. Але з часом ці зміни починають сприйматися як щось нормальне.

Такого висновку дійшли американські вчені з Каліфорнійського університету в Дейвісі, які намагалися з’ясувати, яку погоду люди вважають нормальною і ненормальною в процесі кліматичних змін. Результати своєї роботи вони опублікували академічному журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Щоб відповісти на поставлене питання вчені використали 2 мільярди повідомлень в соціальних мережах, щоб визначити, які температури здавалися надзвичайними для користувачів, а також як з кліматичними змінами змінювалася ця надзвичайність. При цьому, орієнтовна точка нормальних умов виявилася заснована на погодних спостереженнях від 2 до 8 років тому. Швидка зміна планки «нормальності» означає, що загалом суспільство не помічає кліматичних змін впродовж 21 століття. Це може мати потенційні наслідки як розуміння глобального потепління, так і для державного тиску для політичних змін для пом’якшення його наслідків.

Відео дня

Читайте такожThe Guardian: Глобальне потепління підсмажить міста і зробить життя нестерпним

Вчені виявили, що оцінка кліматичних змін і визначення «нормальної» і «аномальної» температури визначається низкою факторів, серед яких очікування, обмеження пам’яті й когнітивні упередження. Таким чином, сприйняття кліматичних змін визначають особисті спостереження погоди за останні роки, а не історичні періоди. Це підриває розуміння суспільства антропогенних змін у кліматі.

Оцінка двох мільярдів повідомлень у соціальних мережах викрили докази існування явища, яке вчені називають «ефектом жаби у воді, що кипить». Це означає, що люди схильні ставитися до екстремальних умов як до чогось нормального замість адаптації. А повільні й нечіткі зміни продовж 21 століття не сприймаються як щось небезпечне.