REUTERS

Дуже вірогідно, що світ вже пройшов через низку кліматичних переломних моментів, — застерігають вчені. Це може обернутися «екзистенційною загрозою для цивілізації». Тож світ тепер у «планетарному надзвичайному стані».

Про це пише The Guardian. Переломні моменти відбуваються тоді, коли зникає можливість зупинити певні наслідки глобального потепління, такі як втрата крижаного покриву чи лісів. В минулому вважалося, що критичне нагрівання планети на 5 градусів за Цельсієм було необхідним для настання переломного моменту. Але останні докази свідчать, що це може статися і при нагріванні на 1-2 градуси.

Читайте такожФранція оголосила кліматичний надзвичайний стан

Відео дня

Власне, Земля вже нагрілася на 1 градус за Цельсієм, а температура продовжує впевнено зростати через забруднення в минулому й продовженням зростання рівнів парникових газів у атмосфері. Вчені попереджають, що один переломний момент, такий як вивільнення метану через танення вічної мерзлоти, може спричинити цілий каскад нищівних змін.

Автори дослідження визнають, що складна наука визначення переломних моментів передбачає збереження великої невизначеності. Але вони наголошують, що потенційна шкода від переломних моментів настільки велика, а часу діяти так мало, що «помилятися перед лицем загрози – це не відповідальний вибір». Автори закликають до негайних міжнародних дій.

«Єдиним спасінням лишається те, що рівень акумуляції шкоди від переломних моментів може досі бути під нашим контролем певною мірою. Стабільність й стійкість нашої планети стоїть поставлено на кін. Міжнародні дії, а не лише слова, повинні бути відповідними», - йдеться у попередженні вчених.

Читайте такожКраїни G7 виділять $22 мільйони на боротьбу з лісовими пожежами в Амазонії

«Ми вірогідно вже пройшли поріг для запуску каскаду переплетених між собою переломних моментів. Простіше кажучи, школярі, які вимагають захисту довкілля на протестах, мають рацію. Ми постали перед незворотними змінами в кліматичній системі, які вже почалися або от-от почнуться», - пояснив професор Тім Лентон з Ексетерського університету.

«Прогноз Тіма Лентона і його колег, на жаль, цілком вірогідний. Ми цілком можливо вже втратили контроль над кліматом Землі», - прокоментував Філ Вільямсон з Університету Східної Англії, який не брав участі в нового дослідженні.

Воно з’явилося на тлі попереджень ООН про те, що на даний момент зростання глобальних температур ніхто не зупиняє. А планета на шляху до нагрівання на 3-4 градуси за Цельсієм. Дослідники окреслили дев’ять поворотних моментів, які вже могли відбутися.

«У нас є тривожні докази, що частина західного крижаного щита в Антарктиці відступає, і це незворотний процес. Все вказує на це», - сказав Лентон.

Схожа ситуація відбувається й в басейні Вілкіс на сході Антарктики. Колапс цих крижаних щитів швидко підвищить рівень моря на багато метрів. Масивний крижаний щит Гренландії тане у дедалі швидкому темпі. В цей час, кількість криги в Арктиці дуже швидко скорочується.

Читайте такожBBC: У людства лишилось 1,5 роки на порятунок клімату Землі

«Вічна мерзлота по всій Арктиці незворотно тане, вивільняючи вуглекислий газ і метан», - застерігають вчені.

Атлантична течія Гольф-Стрім, яка нагріває Європу, сповільнилася на 15% з середини 20-го століття. Вчені повідомляють, що 17% лісів Амазонки були втрачені з 1970 року. Переломним моментом, після його ці ліси повністю вимруть, може лежати за межею вирубки 20-40%. Тим часом, ліси в помірній зоні Північної Америки нагріваються й страждають від масштабних пожеж. Таким чином, вони стають джерелом великої кількості вуглекислого газу, а не системою, яка його поглинає. У тропіках корали остаточно вимруть після того, як планета нагріється на 2 градуси за Цельсієм.