Київ оповив їдкий небезпечний для здоров'я зміг / фото УНІАН

В Українському гідрометеорологічному центрі розповіли, що ситуація із забрудненням повітря у Києві покращиться 20 квітня.

Про це повідомив директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда в ефірі "112 Україна".

За словами директора центра, інформація щодо того, що у Києві наразі найбільш забруднена у всьому світі атмосфера, не відповідає дійсності.

Відео дня

"Ті ресурси, які показують забруднення по території України і по Києву, не відповідають дійсності, адже це дуже велике перебільшення, що у Києві найбільш з усього світу забруднена атмосфера. Це неправда. По-друге, дійсно, у зв’язку із сильним вітром, який спостерігався вчора, на територію міста прийшло багато пилу, який видувався з відкритих полів, не захищених рослинністю. Після пилу до міста почали надходити повітряні маси з північного заходу, десь з Житомирської області, де є осередки загоряння", - пояснив Кульбіда.

Читайте такожНа вулицю краще не виходити: у Києві тримається "червоний" рівень забруднення повітря

Так, за його словами, якість повітря у місті не погіршилася.

"Цьому сприяла і синоптична ситуація, оскільки у ранкові години відсутнє вертикальне перемішування повітряних мас, тому всі речовини-забруднювачі накопичуються у приземному шарі повітря. Ситуація поліпшується у другій половині дня, коли підстилаюча поверхня і повітря прогрівається і починається турбулентність, тобто перемішування повітряних мас верхніх і нижніх шарів. Таким чином ситуація покращується", - заявив директор Українського гідрометцентру.

Кульбіда наголошує, що синоптична ситуація, яка наразі склалася, буде зберігатися до 20 квітня.

"Це буде тривати до наступного ранку, коли знову утвориться інверсія з висотою, і знову все повторюється. Така ситуація буде зберігатися у Києві до 20 квітня, коли ми чекаємо, що зміниться синоптична ситуація, дещо посилиться вітер, зміниться його напрямок, і таким чином якість атмосфери у Києві покращиться", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше Микола Кульбіда заявив, що продукти горіння, які були в Зоні відчуження, не могли потрапити до Києва, а вчорашні проблеми пов'язані з пиловою бурею і переміщенням продуктів горіння (що відчуваються також і сьогодні) з Житомирської області.