Моделювання можливого розливу нафти у разі буріння розвідувальної свердловини Shell

Це буріння загрожує не тільки природі Аляски, але і Росії, зокрема - знаменитому арктичного заповідника «Острів Врангеля», стверджує міжнародна екозахисна організація Грінпіс.

Згідно з найгіршим сценарієм розливу нафти, опублікованому Shell, уже через десять днів після аварії нафтова пляма перетне російський кордон. Через 30 днів вона може досягти буферної зони заповідника. Грінпіс направив повідомлення про цю загрозу в Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте такожЕкологи б'ють на сполох: "Газпром" продовжує активне забруднення Арктики - ЗМІ«Shell опублікувала моделювання розливу нафти в Чукотському морі, який може поширитися майже на 400 кілометрів у бік Росії. При цьому документи компанії не містять практично ніякої інформації про транскордонне забруднення і не передбачають заходів по боротьбі з ним», - пояснює Євгенія Белякова, координатор арктичної програми Грінпіс.

Відео дня

Крім буріння Shell, небезпеку для заповідника становить сейсморозвідка компанії «Роснефть», ліцензійні ділянки якої перетинаються з охоронною зоною острова Врангеля. У вересні минулого року Грінпіс виявив, що судна «Роснефти» з невідомих причин заходили в акваторію заповідника.

Занепокоєння екологів викликає і будівництво на острові військової бази та житлової інфраструктури.