Ілюстрація / REUTERS

Зона відчуження практично не впливає на навколишнє населення, оскільки рівень її безпеки підтримується на прийнятному рівні.

Про це під час круглого столу на тему «Зона Чорнобильської АЕС: сьогодення та майбутнє» заявив голова Громадської ради Чорнобильській АЕС, екс-директор станції і радник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Парашин.

«Насамперед, зона відчуження створена для безпеки навколишнього населення. За цей час безпека підтримується на прийнятному рівні, і, на мій погляд, вона (зона – УНІАН) практично не впливає на навколишнє населення», - сказав він.

Відео дня

Він зазначив, що існуюче перенесення радіоактивних елементів з території зони не перевищує допустимих норм.

Читайте такожСтало відомо, коли введуть в експлуатацію нове сховище для відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС

«Практично перенесення радіоактивних елементів у повітрі немає. Основний винос по воді. По ґрунту вода не встигає проходити, тому в основному це паводки... При виносі з водою існуючі норми не перевищуються. Все в нормі. Навіть якщо зараз повністю припинити фінансування, населенню нічого не загрожує. Безпека зони вже забезпечена і перевірена часом», - додав Парашин.

«У нас всі 30 років вивозилася із зони деревина, яка утворювалася після санітарних рубок. Зараз частина лісу спалюється на котли потужністю 1,7 МВт... Цей процес має бути завершений, щоб все там спалювалося», - повідомив Парашин, додавши, що приватні компанії також планують побудувати нові котли (модульні котельні) для спалювання деревини із зони.

Також він розповів, що в одній частині зони розташований заповідник, на території якого немає присутності людини, що позитивно впливає на видове біорізноманіття, мешканців флори і фауни, а інша частина забруднена слідами радіоактивного елемента - плутонію.

«В цій великій зоні, яка займає близько 2600 квадратних кілометрів, є дві частини. Одна частина цієї території вкрита слідами плутонію. Плутоній – це такий елемент, що швидко не розпадеться... передбачається, що ця частина ніколи не буде заселена», - зазначив Парашин, додавши, що забруднена плутонієм частина зони відчуження ніколи вже не зможе бути використана для ведення сільського господарства.

За словами Парашина, зараз у зоні працює не більше 5 тис. осіб.

«Десь 2 тисячі осіб працюють на підприємствах, які займаються радіоактивними відходами та моніторингом, і близько 2,5 тисячі осіб працюють на ЧАЕС», - сказав він.

Читайте такожПорошенко призначив довічні стипендії ліквідаторам пожежі на ЧАЕС

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня 2016 року президент України Петро Порошенко своїм указом створив Чорнобильський радіаційного-біосферний заповідник на території зони відчуження. Багато громадських екологічних організацій відзначають зростання біорізноманіття флори і фауни на цій території за роки відсутності там господарської діяльності людини.

На території зони відчуження на сьогодні продовжується будівництво сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), централізованого сховища (ЦСВЯП), а також ведеться підготовка до роботи нового безпечного конфайнмента (арки), яка повинна бути завершена до кінця листопада 2017 року.

Довідка УНІАН. Зона відчуження Чорнобильської АЕС - заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції в 1986 році. Зараз площа зони відчуження становить близько 260 тис. га.

Чорнобильська зона включає в себе північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, а також північ Поліського району Київської області.