На Одещині почали розслідування за фактом жорстокого поводження з вівцями / фото UAnimals

В Одеській області розпочато розслідування за фактом жорстокого поводження з 300 вівцями, фуру з якими затримали 12 жовтня в морському порту «Чорноморськ» після прибуття з Туреччини.

Як повідомили УНІАН у відділі комунікацій Головного управління Нацполіції в Одеській області, відкрито кримінальне провадження за ст. ст. 251 (порушення ветеринарних правил) і 299 (жорстоке поводження з тваринами) Кримінального кодексу України.

Крім того, зазначається, що фуру з тваринами, яка виїхала сьогодні з порту «Чорноморськ» до Вінницької області, супроводжують поліцейські.

Відео дня

Читайте такожЯк вівці стали жертвами бюрократії (рос.)

«Протягом кількох днів правоохоронці забезпечували громадський порядок у зоні митного контролю в порту, де перебували тварини, поки вирішувалися питання їх переміщення», - заявили в главку.

Також зазначається, що 27 жовтня під час акції зоозахисників, які блокували виїзд скотовозу, поліцейські роз'яснювали активістам норми чинного законодавства та можливі наслідки від неправомірних дій.

«Зараз фура з тваринами в супроводі поліції вирушила до міста Тульчин Вінницької області», - додали в поліції.

Як повідомляв УНІАН, у морському торговельному порту «Чорноморськ» (Одеська область) майже два тижні стояла не пропущена в Україну фура з 300 вівцями романівської породи, з яких більше половини загинули від голоду і отруєння трупною отрутою. За словами власника вантажу - директора компанії «Украніксар» Олени Севинч, до Туреччини фуру було відправлено паромом 6 жовтня, але одержувач за вантажем не з'явився. Тому, без проходження митного контролю, фуру з вівцями було відправлено назад в Україну, а в порт «Чорноморськ» вона прибула 12 жовтня.

Читайте такожУ порту Чорноморська облаштують спеціальний майданчик для овець, що «застрягли» на митниці

Ветеринари заборонили в'їзд вантажу в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними.

25 жовтня ситуацію з отарою овець розглянули на спеціальному засіданні комісії в Чорноморській міськраді. Комісія обіцяла до прийняття остаточного рішення створити на території портового терміналу карантинний майданчик, де можна розмістити тварин, відокремивши живих особин від загиблих, а також забезпечити вівцям доступ до корму і води.

26 жовтня Держспоживслужба заявила, що прийняла рішення про утилізацію, а ввечері активісти перекрили дорогу біля порту «Чорноморськ» і до ранку 27 жовтня блокували фуру з вівцями, яких вночі намагалися вивезти до Вінницької області на утилізацію.

Потім активістам довелося розблокувати фуру, яку відправили на тульчинське держпідприємство «Укрветсанзавод». Волонтери супроводжують вантажівку, вони сподіваються, що після того, як відкриють скотовоз, цих овець відокремлять від трупів і помістять у карантин.