Ілюстрація / REUTERS

Експорт плодово-ягідної продукції з України в січні-червні поточного року збільшився на 16% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року і становить 116 мільйонів доларів, повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Читайте такожВ Україні сильно подешевшала ожина

Згідно з повідомленням, збільшення експортної виручки стало можливим завдяки збільшенню доходів від продажу всіх основних товарів українського експорту цієї групи, зокрема, волоського горіха, заморожених плодів та ягід, яблук і груш, які сукупно займають у структурі вартості цієї продукції понад 95%.

Відео дня

У прес-службі також зазначили, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року український експорт плодів та ягід збільшився й в натуральному вираженні. Так, майже на 75% зросли обсяги закордонних поставок волоських горіхів - з 19 тисяч тонн до 33 тисяч тонн, а також яблук і груш - з 24 тисяч тонн до 42 тисяч тонн. Майже на третину зросли обсяги експорту заморожених фруктів - з 14 тисяч тонн до 18 тисяч тонн.

За даними експертів, головними ринками збуту української плодово-ягідної продукції у січні-червні поточного року стали Туреччина (18 мільйонів доларів), Франція (11 мільйонів доларів), Польща (10 мільйонів доларів), Білорусь (9 мільйонів доларів), Ірак (7 мільйонів доларів), Італія (5 мільйонів доларів), Греція (5 мільйонів доларів) та Німеччина (4 мільйони доларів).

Загалом, додали в прес-службі, понад 50% експортної вартості плодів та ягід Україна отримує завдяки поставкам до Європейського Союзу.

Експерти зазначили, що, враховуючи тенденції в українському експорті плодово-ягідної продукції та випередження рекордних результатів минулого року, українські експортери можуть оновити рекорд експорту цієї продукції у 2019 році.

Як повідомляв УНІАН, Україна у 2018 році збільшила експорт плодово-ягідної продукції на 17% - до 229 мільйонів доларів.