Ілюстрація REUTERS

Станом на кінець серпня Україна збільшила експорт пшениці в країни Євросоюзу в більш ніж 6 разів у порівнянні з минулим роком. Якщо у 2018 році Україна продала на європейському ринку 29,7 тисячі тонн зерна, то у 2019-му – 188,8 тисячі тонн.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на дані «УкрАгроКонсалт». Тим часом, російський експорт пшениці в ЄС скоротився до 42,4 тисячі тонн. Таким чином, на неї припадає тепер лише 10% ринку. Торік Росія була найбільшим постачальником пшениці для країн ЄС, що дало їй 32% ринку.

Читайте також"Укрлендфармінг" зібрав втричі кращий за якістю врожай озимої пшениці, ніж минулого року

Відео дня

Видання пише, що приклад наслідків такого великого обвалу російського експорту зерна можна побачити в Калінінградській області, яка межує з Польщею. Місцеві фермери скаржаться, що їм вже ніде складати великий надлишок пшениці. Всі можливі склади вже максимально заповнені.

«Зерно лежить просто неба, що може закінчитися втратою якості, а для виробників – фінансовими втратами», - сказала Олена Зайцева з калінінградського «Зернового клубу», який об’єднує 60 найбільших виробників зернових культур в області. Ситуація погіршується ще й тим фактом, що цього року у Калінінграді зібрали рекордний врожай.

Станом на 26 серпня у Калінінграді зібрали 430 тисяч тонн зерна при потребах внутрішнього ринку на рівні 350 тисяч. При цьому ще половина врожаю незібрана.

Читайте такожЧастина врожаю буде втрачена: експерт розповів про серйозні проблеми з "Укрзалізницею"

Впродовж семи місяців через калінінградський порт пройшло 348,6 тисячі тонн пшениці. А це на 59% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Причиною такого скорочення стало те, що найбільша експортна компанія Росії «Содружество» відмовилося купувати калінінградське зерно. Оскільки «Россельхознадзор» заборонив це робити через погану якість.

Видання зауважує, що частка Калінінграду в загальному російському експорті складає всього 3,1%. Але подібні проблеми з експортом можуть виникнути й в інших регіонах Росії.