Ілюстрація REUTERS

Станом на кінець 2019 року гуртові ціни на яблуко в Україні зросли в середньому на 85% до рівня кінця грудня 2018 року.

Читайте такожЗростання цін в Україні сповільнилося до 5,1%

Для порівняння, середні гуртові ціни на яблуко в Польщі зросли на 64%, хоча там і спостерігалося найбільш різке зниження виробництва, відзначають аналітики EastFruit.

Відео дня

«Запаси якісного яблука в фруктосховищах садівників України на кінець 2019 року істотно нижчі, ніж в кінці 2018 року. Частково це зумовлено загальним зниженням виробництва якісної продукції в 2019 році, а частково – хорошим внутрішнім попитом в осінній період. Водночас, не варто забувати і про загрозливі темпи зростання імпорту польського яблука до України», - говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Не зважаючи на те, що ціни на яблуко в Україні вищі, ніж у Польщі чи Молдові, вони продовжують зростати, ще більше стимулюючи імпорт яблука з Польщі. Більше того, українські садівники вірять, що ціни на яблуко до весни зростуть більше, ніж на інші види фруктів і овочів, що підлягають зберіганню.

До речі, більш істотно, ніж в Україні, зросли ціни на яблука в країнах Центральної Азії (Таджикистані і Узбекистані) і в Грузії. Таджицькі, узбецькі й грузинські садівники продають зараз яблуко в середньому в 2,5-3 рази дорожче, ніж роком раніше через різке зниження врожаю яблук у кожній з цих країн.

Як повідомляв УНІАН, у січні-вересні 2019 року за рахунок екзотичних фруктів імпорт плодів і ягід в Україну більш ніж у два рази перевищив вітчизняний експорт.

В кілька разів збільшилися закупівлі за кордоном традиційних для України фруктів: яблук і груш - з 4 тис. тонн за дев'ять місяців 2018 року до 25 тис. тонн цього року; абрикосів, персиків та інших кісточкових - з 26 тис. тонн до 58 тис. тонн.